Traktör üretimi ile birlikte toplam üretim miktarı 327 bin 16 adet oldu. Ticari araç grubunda ise ilk çeyrekte üretim yüzde 14 oranında artış kaydetti.
Ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 20, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 13 büyüme yaşandı. Bu dönemde otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 60 olarak belirlendi.
Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları incelendiğinde, hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 62, kamyon grubunda yüzde 57, otobüs-midibüs grubunda yüzde 69 ve traktörde yüzde 28 seviyesinde gerçekleşti.
Yılın ilk üç ayında, toplam otomotiv ihracatı adet bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 gerileyerek 215 bin 323 adet oldu. Bu dönemde otomobil ihracatı yüzde 29 düşüşle 106 bin 341 adete inerken, ticari araç ihracatı yüzde 5 arttı.
Traktör ihracatı ise 2025 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 12'lik artışla 2 bin 835 adet olarak kayıtlara geçti. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı, 2026 yılının ilk çeyreğinde yüzde 18 pay ile sektörel ihracat sıralamasında ilk sırada yer aldı.
Aynı verilere göre, 2026 yılı ocak-mart döneminde toplam otomotiv ihracatının değeri, 2025 yılına göre yüzde 3 artarak 9,9 milyar dolar oldu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verileri de dolar bazında ana sanayi ihracatının yüzde 3, tedarik sanayi ihracatının ise yüzde 4 arttığını gösterdi.
2026’nın ilk çeyreğinde toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalarak 274 bin 346 adetten kapandı. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 6'lık gerilemeyle 210 bin 688 adede ulaştı.
Ticari araç pazarına bakıldığında ise ilk çeyrekte toplam ticari araç pazarı yüzde 3, hafif ticari araç pazarı yüzde 4 büyürken, ağır ticari araç pazarında yüzde 6 gerileme yaşandı. Aynı dönemde otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 36, hafif ticari araç pazarındaki yerli araç payı ise yüzde 23 olarak belirlendi.
Sizce otomotiv sektöründeki bu üretim düşüşüne rağmen ihracat değerinin artması nasıl yorumlanmalı?