Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Oyun Motoru Açınca Bilgisayarım Konser Salonuna Dönüyor, Çözüm Arayışı

asternix

Üye
🔥 Fanlarım Uçuyor, Kulaklarım Çınlıyor

Dostlar, şaka gibi ama gerçek. Yeni bir proje için Unity'nin ağır bir versiyonunu açtım. Daha "Play" butonuna basmadan, bilgisayarımdan sanki bir Boeing 747 kalkışa geçiyormuş gibi bir ses geldi. Fanlar öyle bir devirde dönüyor ki, monitörümün titreyip titremeyeceğinden endişe ettim. Kafayı yiyecektim, "Ben sadece editörü açtım, oyunu bile çalıştırmadım!" diye mırıldandım durdum.

🔍 Sorun Nerede Aranır?

İlk iş olarak, görev yöneticisine daldım. CPU ve GPU kullanımı normal görünüyordu ama... bir şeyler yanlıştı. Sonra dedim ki, belki de motor, varsayılan olarak tüm gücü istiyordur. Ayarları karıştırmaya başladım. Meğerse sorun şuradaymış: VSync ve Frame Rate Limiter!

Editör içinde, özellikle sahnede hiçbir şey yapmazken bile, motor kare hızını sınırlamıyormuş. Yani, ekranda gördüğünüz basit grid görünümü için bile GPU, olabilecek en yüksek FPS'de (bazen 1000+!) kare üretmeye çalışıyordu. Bu da doğal olarak GPU'yu gereksiz yere zorluyor ve fanları çıldırtıyordu.

C#:
// Editördeki basit bir kare sınırlayıcı bile
// fan seslerini %70 azaltabilir!
Application.targetFrameRate = 60;

💡 Basit Ama Etkili Çözümler

StackOverflow'da bile doğrudan bulamadığım, deneye yanıla öğrendiğim birkaç numara:
1. Editör Ayarları: Oyun motorunun editör ayarlarına girip, "Idle" (boşta) durumdaki maksimum FPS'yi 60 veya 30'a sabitlemek.
2. Güç Yönetimi: NVIDIA/AMD Denetim Masası'ndan, oyun motoru .exe'si için güç yönetimi modunu "Adaptive" veya "Optimal power"a çekmek.
3. Fan Eğrisi: BIOS veya yazılım üzerinden biraz daha agresif (ama sessiz) bir fan eğrisi oluşturmak.

Bu küçük ayarlardan sonra, fanlarım artık sadece oyunu build ederken veya ağır bir sahneyi render ederken çalışıyor. Normal editör kullanımında neredeyse sessiz.

Siz de böyle "gereksiz güç tüketimi" saçmalıkları yaşadınız mı? Özellikle Unreal Engine veya Godot kullananlar, sizin motorlarda benzer bir ayar var mı? Yoksa ben mi fazla taktım?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri