Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🚗 Plaka Değişiminde Ücretsiz Yenileme ve Yeni Güvenlik Tedbirleri Yürürlükte

📍Resmi Gazete'de yayımlanan "Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile araç plakalarına ilişkin önemli düzenlemeler hayata geçirildi. Hatalı plaka basımı nedeniyle yaşanan mağduriyetleri gidermeyi hedefleyen değişiklik, plaka tescil ve değişim sisteminde köklü bir değişikliği beraberinde getiriyor.

Yeni düzenlemeye göre, trafik ekiplerince yapılan denetimlerde plakanın standartlara aykırı olduğunun tespit edilmesi durumunda uygulanacak prosedür değişti. Yeniden basım için daha önce istenen “plaka basım talep belgesi” artık aranmayacak.

Yetkili kuruluşlar olan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) ve bağlı odalar, standart dışı bastıkları plakaları herhangi bir ek ücret talep etmeden değiştirmekle yükümlü olacak. Bu madde ile vatandaşların mali yükü hafifletilmesi amaçlanıyor.

Düzenleme, plaka güvenliğini üst seviyeye çıkarmak için de önemli tedbirler içeriyor. Sahte ve ikiz plaka kullanımının önüne geçmek amacıyla plaka üretim ve dağıtım süreçlerinde yeni bir zorunluluk getirildi.

Buna göre, basım işleminin hemen ardından fotoğraf kaydı alınması zorunlu hale getirildi. Alınan bu dijital kayıtlar, plakanın hangi merkezde ve hangi kalıpla basıldığını belgeleyerek denetim mekanizmalarını güçlendirecek.

Yönetmelikte yer alan geçici madde ile mevcut plaka sisteminin dönüşüm takvimi de netleştirildi. TŞOF, yeni standart kalıpları 1 Ocak 2027 tarihine kadar yetkili odalara dağıtacak.

Bu önemli tarihten önce basılmış ve üzerinde mühür ile gerekli güvenlik unsurlarını taşıyan mevcut plakalar ise geçerliliğini korumaya devam edecek. Standart dışı plakaların ücretsiz değişimi ve fotoğraf kaydı zorunluluğu tam kapsamlı olarak 1 Ocak 2027 itibarıyla yürürlüğe girecek.

Söz konusu yönetmelik değişikliği, tescille ilgili hizmetlerin yürütülmesinde hem vatandaşın mali yükünü azaltmayı hem de denetim mekanizmalarını dijital veriyle güçlendirmeyi hedefliyor.

Sizce bu yeni plaka düzenlemesi, trafikteki güvenlik ve denetim sorunlarını etkili bir şekilde çözecek mi?
arac-plakalari-ucretsiz-mi-yenilecek-resmi-gazetede-yayimlandi-sivg.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri