Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Qt Signal-Slot Mekanizması, Event Listener Yazmak Bana Neden İlkel Gelmişti?

thecoder

Üye
🤯 İlk Karşılaşma ve Şok

Daha önce başka bir framework'te, bir butona tıklanınca ne olacağını şöyle yazıyordum:
JavaScript:
button.addEventListener('click', function() {
    console.log('Tıklandı!');
});
Her şeyi elle bağlamak, dinleyici ekleyip çıkarmak, `this` bağlamıyla boğuşmak... Bana çok doğal geliyordu. Ta ki Qt ve onun signal-slot mekanizmasıyla tanışana kadar.

⚡ Signal-Slot'un Basit Gücü

Qt Designer'da arayüzü çizip, "Bu buton tıklandığında şu fonksiyon çalışsın" demenin ne kadar kolay olduğunu görünce ağzım açık kaldı. Kod tarafında ise olay şuna dönüştü:
C++:
connect(ui->pushButton, &QPushButton::clicked, this, &MainWindow::onButtonClicked);
Bu satırın anlattığı her şey: "Butonun `clicked` sinyali tetiklendiğinde, bu pencerenin `onButtonClicked` slot'una bağlan."

connect fonksiyonunun içinde tip güvenliği var, nesneler destroy olduğunda bağlantı otomatik kopuyor (tabi doğru kullanırsan), ve en önemlisi, sinyal gönderen ve alan birbirini TANIMIYOR. Birbirlerinden tamamen habersizler. Bu gevşek bağlılık (loose coupling) müthiş bir şey.

🔄 Eski Usül Neden İlkel Hissettirdi?

Eski yöntemde, dinleyeceğin nesneyi bulup, üzerine bir dinleyici "monte ediyordun". Bu, birbirine sıkı sıkıya bağlı (tightly coupled), bakımı zor bir yapıydı. Qt'de ise sinyali yayan, "Ben bir sinyal yaydım, isteyen dinler" diyor. Slot'u olan, "Ben bu sinyali dinlemek istiyorum" diyor. Aracı olan `connect` fonksiyonu onları buluşturuyor. Bu, olay güdümlü programlamanın çok daha şık ve yönetilebilir bir hali.

Kafayı yiyecektim, meğerse dünya bu kadar basitleşebilirmiş. Özellikle birden fazla sinyalin aynı slot'a bağlanabilmesi veya bir sinyalin başka bir sinyali tetikleyebilmesi, kod mimarini temiz tutmak için büyük bir lütuf.

💡 Son Düşünceler

Tabii her gülün dikeni var. Qt'nin meta-object compiler (moc)'ına alışmak, bazen debug etmesi zor bağlantı sorunları yaşamak da işin bir parçası. Ama genel olarak, bu modele alıştıktan sonra eski `addEventListener` tarzı yaklaşımlar bana gerçekten ilkel ve kırılgan gelmeye başladı.

Siz de benzer bir geçiş yaşadınız mı? Ya da "Yok be kardeşim, event listener daha nettir" diyen var mı aramızda? Qt'de signal-slot konusunda en çok hangi detay kafanızı karıştırdı veya hayatınızı kurtardı?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri