Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Qt'de QWidget mı QML mı? Seçim Artık Proje Ölçeği ve Frontend Bilgisine Bağlı!

devster

Üye
🤔 İki Dünya Arasında Kalmak

Geçenlerde yeni bir masaüstü uygulamasına başlayacaktım. Her zamanki gibi Qt Creator'ı açtım ve "New Project" diye tıkladım. İşte o an geldi: "Select Qt Widgets Application" mı, yoksa "Qt Quick Application" mı? Eskiden bu sorunun cevabı basitti: "Performans ve kontrol istiyorsan QWidget, modern ve animasyonlu arayüz istiyorsan QML." Ama artık öyle değilmiş meğer. Kafayı yiyecektim seçim yaparken.

💥 QWidget'ın Dayanılmaz Ağırlığı (ve Hafifliği)

QWidget ile yıllardır kod yazıyorum. C++'ın içinde, sinyaller-slotların arasında, her pikseli kontrol etmenin verdiği haz paha biçilmez. Özellikle de sistem seviyesine yakın, kompleks veri işleme gerektiren, onlarca özel QTableView ve QChart widget'ı olan projelerde. Kodu yazan herkes C++ biliyor, UI mantığı da business logic'in hemen yanında. Debug etmek, memory leak'leri takip etmek nispeten daha tanıdık.

Ama şunu da itiraf edeyim: Qt Designer ile .ui dosyalarında modern, akıcı, mobil tarzı bir arayüz yapmaya çalışmak... Bana "şaka gibi ama" dedirten şey bu. Öyle bir buton hover efekti için CSS (Qt Style Sheet) yazarken saatler harcadığım oldu. Animasyon mu? QPropertyAnimation ile uğraşırken projenin ölçeği büyüdükçe kodun okunabilirliği felakete dönüşebiliyor.

C++:
// QWidget'da basit bir fade animasyonu bile hazır kod değil...
QPropertyAnimation anim = new QPropertyAnimation(ui->pushButton, "windowOpacity");
anim->setDuration(1000);
anim->setStartValue(1.0);
anim->setEndValue(0.5);
anim->start();

🚀 QML'nin Cazibesi ve Tuzağı

Sonra QML tarafına baktım. Arayüz tanımı JSON benzeri, deklaratif bir dil. Animasyonlar, gradientler, state'ler birkaç satırda bitiyor. UI/UX tasarımcın varsa, onun yaptığı prototipi neredeyse birebir koda dökebiliyorsun. Bu inanılmaz bir güç. Ölçeklenebilirlik de harika; component'ları modüler bir şekilde oluşturup tekrar kullanmak çok kolay.

Ancak burada da büyük bir "AMA" var. Eğer ekibinizde JavaScript ve deklaratif UI mantığına aşina olan, biraz da frontend dünyasından anlayan biri yoksa, işler çığırından çıkabilir. Karmaşık C++ backend'inizle QML'i entegre etmek (Q_PROPERTY, context'ler) başlı başına bir öğrenme eğrisi. Debugging ise tamamen farklı bir araç seti (Qt Quick Debugger) gerektiriyor.

Kod:
// QML'de aynı opacity animasyonu (çok daha temiz)
Button {
    id: myButton
    opacity: 1.0
    Behavior on opacity { NumberAnimation { duration: 1000 } }
    MouseArea { onClicked: myButton.opacity = 0.5 }
}

⚖️ Sonuç: Teraziye Koyduklarım

Artık seçim kriterlerim değişti. Şöyle bir karar matrisi oluşturdum kafamda:
Proje Ölçeği & Karmaşıklığı: Küçük-orta ölçek, UI ağırlıklı => QML. Büyük ölçek, yoğun hesaplama/iş mantığı => QWidget (veya hybrid).
Ekip Yetkinliği: Hepsi C++ developer => QWidget. En az bir kişi frontend/js/declarative UI biliyor => QML şansı.
Platform & Dağıtım: Mobil, Embedded (MCU gücü yetiyorsa) => QML. Geleneksel masaüstü (Windows/Linux) => İkisi de olur, ama QWidget daha az runtime bağımlılığı.

Meğerse sorun şuradaymış: Teknolojiyi seçmek değilmiş mesele, projenin ve ekibin gerçeklerini kabul etmekmiş. Ben son projemde hybrid bir yaklaşım denedim: Ana uygulama ve kompleks ekranlar QWidget, ama belirli diyaloglar ve dashboard'lar QQuickWidget içine gömülü QML ile. İşe yaradı!

Siz ne düşünüyorsunuz? Büyük bir projede saf QML kullanan var mı? Ya da QWidget'ı modern UI için zorlamaya devam eden? StackOverflow'da bile bu konuda net bir fikir birliği yok. Yorumlarda fikirlerinizi bekliyorum!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri