Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

📍Ramazan Bayramı dolayısıyla hediyelik çikolata ve şeker alışverişleri yapılırken, sektör temsilcileri tüketicilere önemli uyarılarda bulundu....

Buğdaycı, bayram şekerlerinde kilogram fiyatlarının 200-300 lira bandında seyrettiğini açıkladı. Çikolata tarafında ise kaliteye göre geniş bir fiyat aralığı olduğunu, ikramlık çikolataların yaklaşık 400 liradan başlarken, kaliteli ürünlerde fiyatların 700 liranın üzerine çıkabildiğini ifade etti.

Hediyelik kutu çikolatalarda ise kullanılan çikolataya ve ambalaja göre fiyatların 1000-1500 lira seviyelerinde olduğunu dile getirdi. Buğdaycı, bu dönemde en çok şık kutularda çikolata, lokum veya bayram şekerinin tercih edildiğini söyledi.

Son yıllarda hediyelik kutu çikolatalar, spesiyal çikolata çeşitleri, fıstıklı ve fındıklı çikolataların da oldukça rağbet gördüğünü aktardı. Zincir marketlerin yoğun kampanyalarla piyasaya girmesinin esnaf açısından önemli bir rekabet oluşturduğuna işaret etti.

Buğdaycı, vatandaşlara bayram alışverişlerini mümkün olduğunca mahallelerindeki güvenilir pastane ve şekerci esnafından yapmaları çağrısında bulundu. Böylece hem kaliteli ürünlere ulaşılacağını hem de yerli üretim ile esnafın destekleneceğini vurguladı.

Hediyelik şeker ve çikolata alırken dikkat edilmesi gerektiğini belirten Buğdaycı, tüketicilere önemli tavsiyelerde bulundu. Vatandaşların özellikle gıda ürünlerinde yalnızca fiyat odaklı hareket etmemelerini önerdi.

Çikolata ve şeker gibi ürünlerde ham maddenin kalitesi, üretim şartları ve saklama koşullarının doğrudan tüketici sağlığını etkilediğinin altını çizdi. Bu nedenle aşırı ucuz, içeriği belirsiz ve üretim yeri belli olmayan ürünlere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Alışveriş yaparken mutlaka ürünün etiket bilgilerine bakılması gerektiğini ifade etti. Üretici firmanın adı, üretim adresi, son tüketim tarihi ve içerik bilgilerinin açık şekilde belirtilmiş olması gerektiğini kaydetti.

Açıkta satılan, ambalajsız veya menşei belli olmayan ürünlerden uzak durulmasının önemine değindi. Çikolata ürünlerinde kakao oranı, kullanılan yağ türü ve saklama koşullarına da dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Uygun koşullarda muhafaza edilmeyen çikolatalarda kalite kaybı yaşanabileceğini, bu nedenle alışverişlerin ürünün nasıl ve nerede muhafaza edildiğine dikkat edilerek yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu da ramazan ayı ve sonrasında açıkta satılan ürünlerde tehlikenin had safhada olduğunu vurguladı. Özellikle ucuz ürünlerde kullanılan fındık, fıstık gibi iç malzemelerinde aflatoksin oranı yüksek ürünlerin piyasaya sunulabildiğini ifade etti.

Tüketicinin açıkta satılan ürünlerin içeriğini kontrol etme şansı olmadığına dikkati çekti. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından işletmelerden numune alınarak uygun iç malzeme kullanılıp kullanılmadığının tespit edilebildiğini söyledi.

Boyu, açıkta satılan ürünlerin hiçbir kaydı olmadığı için buralarda riskin daha fazla olduğunu belirtti. Açıkta satılan çikolata ve şekerlemelerin daha kalitesiz, içeriği bilinmeyen ve kontrol altında olmayan ürünler olabileceğini kaydetti.

Bu ürünlerin üretim tarihlerinin, hangi koşullarda muhafaza edilip üretildiklerinin belli olmadığını, çünkü kayıt altındaki işletmeler tarafından üretilmediklerini aktardı. Üzerinde üretici firmayı temsil eden etiket bilgileri olmadığını ifade etti.

Bu nedenle ucuz ürün alınırken sağlığın riske atılma tehlikesinin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Tüketicilerin yaşadığı rahatsızlıkları veya gördüğü olumsuzlukları Alo 174 Gıda Hattı ya da CİMER üzerinden bildirebileceğini dile getirdi.

Boyu, denetimlerin artırılması ve sıklaştırılması gerektiğini belirtirken, bir taraftan da tüketicinin gıda okuryazarlığı ve gıda güvenliği bilincinin artırılması gerektiğini vurguladı. Her tüketicinin birer denetçi olması gerektiğini ifade etti.

Bu şekilde toplumdaki gıda güvenilirliği bilincinin artırılarak daha sağlıklı ve güvenilir ürünlere ulaşılabileceğini sözlerine ekledi. Boyu, bayram döneminde sıkça tüketilen renkli şekerlerin çocuklar tarafından aşırı tüketiminin kontrol altında tutulması gerektiği uyarısında da bulundu.

Sizce bayramda ikramlık alırken en önemli kriter ne olmalı: fiyat, kalite, güvenilirlik mi?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri