Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🚀 ROKETSAN’dan 3 Milyar Dolarlık Yatırım ve Füze Sistemlerinde Kapasite Artışı

📍ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, şirketin tamamlanan ve başlatılan yeni yatırımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. İkinci, toplamda 1 milyar dolarlık bir yatırımı hayata geçirdiklerini, önümüzdeki dönemde bu miktara 2 milyar dolar daha ekleyerek toplam yatırımı 3 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

ROKETSAN için tarihi günler yaşandığını ifade eden İkinci, hem tamamlanan tesislerin açılışının yapıldığını hem de yeni üretim alanlarının temelinin atıldığını duyurdu. Kırıkkale'deki Yakıt Üretim Tesisi hakkında bilgi veren İkinci, bu tesisin 25 bin dönüm arazi üzerinde kurulduğunu ve Türkiye'nin yakıt üretim kapasitesini 5 katına çıkardığını açıkladı.

İkinci, 450 milyon dolar değerindeki bu yatırımın yanı sıra, Avrupa'nın en büyük harp başlığı tesisinin de ROKETSAN bünyesinde çalışmaya başladığını vurguladı. Bu tesis sayesinde tank savarlar, TAYFUN balistik füzesi ve penetrasyon harp başlıklarının üretilebileceği kritik bir altyapının kazanıldığını belirtti.

Açılışı yapılan Teknoloji Ar-Ge Merkezi'nin de yaklaşık bin kişilik bir araştırma ekibine ev sahipliği yapacağını ve güçlü laboratuvarlarla donatıldığını aktaran İkinci, Hava Savunma ve Balistik Füze Üretim Tesisi'nin de temelinin atıldığını hatırlattı. Bu yeni tesisin 72 bin metrekare kapalı alana sahip olacağını ve entegrasyon kapasitesini katbekat artıracağını ifade etti.

Yeni yatırımların yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri'ne balistik, seyir ve tank savar füze teslimatlarının sürdüğünü belirten İkinci, bu durumun şirketin seri üretim kabiliyetini üst seviyelere taşıdığının göstergesi olduğunu kaydetti. İhracat konusunda da bilgi veren İkinci, ROKETSAN'ın 50'ye yakın ülkeye ürün sağladığını ve ihracatını hızla artırdığını söyledi.

İkinci, ROKETSAN'ın geçen yıl 10 milyar doların üzerinde yeni sipariş aldığını ve 2025 yılı ihracatını yüzde 100'ün üzerinde bir artışla tamamladığını açıkladı. Hem iç pazar hem de yurt dışındaki dost ülkelerin ihtiyaçları için kapasite yatırımlarının süreceğini, kazanılan tüm paranın altyapı ve seri üretim kabiliyetine harcanacağını vurguladı.

Türkiye'nin uzaya bağımsız erişim çalışmalarına da değinen İkinci, Şimşek 1 ve 2 projelerinin tüm hızıyla devam ettiğini bildirdi. ROKETSAN'ın, Türkiye'yi uzaya bağımsız olarak taşıyacak teknolojileri geliştirdiğini ve en kısa zamanda yerli uzay araçlarını başarıyla fırlatmayı planladıklarını ifade etti.

ROKETSAN Genel Müdürü, bir televizyon programında yaptığı değerlendirmede ise hava savunma sistemlerine dikkat çekti. SİPER Blok 2 füzesinin 150 kilometre menzile sahip olduğunu, SİPER Blok 1'in envanterde bulunduğunu, Blok 2'nin de en kısa zamanda envantere gireceğini duyurdu.

[SİPER], HİSAR ve LEVENT sistemlerinin birlikte Türkiye'nin katmanlı hava savunma mimarisini oluşturduğunu ve bu yapının "Çelik Kubbe" konseptinin temel unsuru olduğunu belirten İkinci, bu sistemlerin temel amacının Türk hava sahasını tüm tehditlere karşı korumak olduğunu söyledi.

Deniz ve kara hedeflerine yönelik sistemlerden de bahseden İkinci, ATMACA gemisavar füzesi ile KARA ATMACA seyir füzesinin envanterde olduğunu aktardı. ÇAKIR füzesinin 150 kilometre menzile sahip olduğunu, SİHA'dan atıldığında bu menzilin 200 kilometreye çıkabildiğini ifade etti.

ROKETSAN'ın SİHA mühimmat ailesinin genişlediğini belirten İkinci, MAM-L, MAM-C ve MAM-T mühimmatlarının aktif olarak kullanıldığını, İHA-230 mühimmatının ise süpersonik hızlarda 150 kilometre menzilde hedefleri vurabildiğini kaydetti. Eren füzesinin hem hava hem kara hedeflerine karşı yaklaşık 100 kilometre menzilde etkili olduğunu sözlerine ekledi.

Balistik füze projelerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan İkinci, Tayfun füzesinin mevcut versiyonlarının envanterde olduğunu, yeni blok geliştirmelerinin sürdüğünü ve Tayfun Blok 4'ün bu yıl envantere girmesinin beklendiğini açıkladı. Bora balistik füzesinin ise uzun süredir yaklaşık 300 kilometre menzille aktif kullanımda olduğunu bildirdi.

SOM seyir füzesinin F-16 savaş uçaklarından kullanılan ana mühimmatlardan biri olduğunu ve seri üretiminin devam ettiğini belirten İkinci, SUNGUR hava savunma füzesinin de 8-8,5 kilometre menzilde hedefleri etkisiz hale getirebildiğini ve tek personel tarafından kullanılabilmesinin önemli bir avantaj sağladığını vurguladı.

Artın talepler doğrultusunda üretim kapasitesini önemli ölçüde artırdıklarını ifade eden İkinci, üretimin 7 gün 24 saat esasına göre sürdüğünü söyledi. Füze stoğu yapmadıklarını, üretip doğrudan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim ettiklerini ancak çok daha fazla üretim yapmaları gerektiğini, hem yurt içi hem de ihracat taleplerinin arttığını sözlerine ekledi.

İkinci, ROKETSAN'ın hem Türkiye'nin hem de dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde üretim kapasitesini genişletmeye devam ettiğini, yeni tesislerle bu kapasitenin daha da artırılacağını ve savunma sanayiinde sürdürülebilir üretimin önemine dikkat çekti.

ROKETSAN'ın bu iddialı yatırım ve üretim hedefleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
haluk-gorgun-tayfun-2411194.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri