Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🚀 Savunma Sanayiinde Dünya Liderliğine Uzanan Yol

📍Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Kampüsü'nde düzenlenen Milli Teknoloji Atölyesi açılış törenine katıldı. Törene Bakan Kacır'ın yanı sıra TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci iştirak etti. Bakan Kacır, öğrencilerin kurduğu stantları gezerek projeler hakkında bilgi aldı ve ardından bir konuşma gerçekleştirdi.

Bakan Kacır konuşmasında, Türkiye'nin milli teknoloji hamlesi yolculuğuna kararlılıkla devam ettiğini belirtti. 23 yıl öncesi ile kıyaslandığında teknoloji geliştirme kapasitesinde muazzam bir artış yaşandığını vurguladı. Geçmişte sadece iki teknopark varken, bugün bu sayının 114'e yükseldiğini ifade etti.

Teknoparklardaki firma sayısının 56'dan 12 binden fazla teknoloji geliştiren şirkete ulaştığını kaydetti. AR-GE insan kaynağının 29 binden 310 binin üzerine çıktığını ve toplam AR-GE harcamalarının 1,2 milyar dolardan 20 milyar dolara yükseldiğini açıkladı.

Özel sektörün araştırma geliştirmedeki payının yüzde 25'lerden yüzde 65'lere çıktığını belirten Bakan Kacır, Türk özel sektörünün katma değerli üretim konusunda büyük bir kabiliyet kazandığını söyledi. Bu gelişmeler sayesinde ihracatın 36 milyar dolardan 273 milyar dolara, sanayi katma değerinin ise 41 milyar dolardan 246 milyar dolara yükseldiğini aktardı.

Bakan Kacır, "Türkiye, bütün bu başarılarla bir özgüven devrimi inşa etti" dedi. Özellikle savunma sanayii alanındaki başarıların, dünyanın dikkatle takip ettiği bir noktaya ulaştığını vurguladı.

Bugün savunma sanayisinde kritik platformların tamamında kendi kabiliyetlerini ortaya koyan, insansız hava araçları gibi alanlarda dünya lideri olabilmiş bir Türkiye'den söz edildiğini belirtti. Cumhuriyetimizin ikinci asrına adım atılan bu dönemde, bu başarıların büyük bir iftihar ve umut kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.

Bakan Kacır, bu yolculukta Türk bilim, araştırma ve eğitim ekosisteminin de çok büyük payı olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin AR-GE ve inovasyon yolculuğunu üniversite-sanayi iş birliğini merkeze alan bir yaklaşımla sürdürdüğünü ifade etti.

Savunma sanayisinde 4 binden fazla firmada, 100 binden fazla çalışanla elde edilen başarıların yüzde 99'dan fazlasının Türk üniversitelerinde yetişmiş insan kaynağıyla hayata geçirildiğini açıkladı. Bu durumun, dünyanın en ileri ürünlerini geliştirebilecek nitelikli insan gücünün varlığının ispatı olduğunu dile getirdi.

23 yıl içerisinde üniversitelerin bilimsel üretim kapasitesinin her yıl 6 misline yakın arttığını ve çok daha ileri bir düzeye geldiğini belirtti. Bu misyonu en kuvvetli şekilde hissetmesi gereken kurumun, 253 yıllık geçmişiyle bir bilim üssü olan İstanbul Teknik Üniversitesi olduğunu söyledi.

Bakan Kacır, İTÜ'nün son dünya sıralamalarındaki başarılarına da değindi. Üniversitenin kimya mühendisliğinde ilk 150, inşaat mühendisliğinde ilk 100, bilgisayar bilimlerinde 152., veri bilimi ve yapay zekâda ilk 200, petrol mühendisliğinde 39. ve maden mühendisliğinde 43. sırada yer aldığını açıkladı.

Tüm alanlar bir arada değerlendirildiğinde ise İTÜ'nün Türkiye'de zirvede olduğunu ifade etti. Konuşmaların ardından gerçekleştirilen kurdele kesme töreni ile İTÜ Milli Teknoloji Atölyesi resmen hizmete açıldı.

Türkiye'nin teknoloji ve savunma sanayii alanındaki bu dönüşümü ve hedefleri sizce ülkenin küresel konumunu nasıl etkileyecek?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri