Sosyal mobilite; bir bireyin veya ailenin, gelir, eğitim, meslek veya statü bakımından sosyal tabakalar arasında hareket etme yeteneğidir. Bu hareket yukarı doğru (yükselen mobilite), aşağı doğru (alçalan mobilite) veya kuşaklar arasında (ataların konumuna kıyasla) gerçekleşebilir.
Sosyal mobiliteyi etkileyen başlıca faktörler şunlardır:
- Eğitim Fırsatları: Kaliteli eğitime erişim, en güçlü yükselme asansörüdür.
- Ekonomik Yapı: Yeni sektörlerin doğuşu ve istihdam olanakları.
- Sosyal Sermaye: Ailenin ve çevrenin sağladığı ilişki ağları ve bilgiye erişim.
- Kültürel Sermaye: Öğrenilmiş davranışlar, dil kullanımı ve beğeniler.
- Siyasal Düzen ve Devlet Politikaları: Vergiler, sosyal yardımlar, fırsat eşitliği yasaları.
Sosyal mobiliteyi anlamak için kuşaklar arası bir hikaye en iyi örnektir.
Ali Dayı, köyündeki okul sadece ilkokuldu diye okuyamadı, ömür boyu tarlada çalıştı. Oğlu Murat, şehre taşınıp liseyi bitirdi ve bir fabrikada ustabaşı oldu. Murat'ın kızı Zeynep ise, ailesinin tüm imkanlarını seferber edip üniversite okudu ve yazılım mühendisi olarak çalışmaya başladı. Bu ailede, her kuşak bir öncekinin bulunduğu basamaktan bir adım yukarı çıkarak sosyal mobiliteyi yaşadı. Ancak bu "kara sevda" gibi bir tutkuyla bağlandıkları hedef, bazen sistemin tıkanıklıkları yüzünden bir sonraki kuşak için hayal olarak kalabilir.
Sosyal mobilite, toplumun nefes alıp verdiğinin göstergesidir. Yüksek sosyal mobilite, yeteneklerin boşa gitmediği, çabanın ödüllendirildiği bir topluma işaret eder. Düşük mobilite ise katılaşmış bir sınıf yapısını ve fırsat eşitsizliğini gösterir. Unutmamak gerekir ki, sosyal hareketlilik sadece bireysel çabayla değil, toplumun sunduğu adil koşullarla anlam kazanır.