Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Subprocess.Popen ile Zombi Process'ler Yaratıp Sistemimi Ele Geçirdim!

thecoder

Üye
💀 Zombi İstilası Başladı

Kafayı yiyecektim dostlar. Uzun süre çalışan bir otomasyon botu yazmıştım. Ana işlem, belirli aralıklarla subprocess.Popen kullanarak harici bir veri işleme programı (data_processor.exe) çalıştırıyordu. Her şey harika gidiyor gibiydi, ta ki botu manuel olarak durdurup (Ctrl+C), sistem monitörüme bakana kadar. Gördüğüm manzara içler acısıydı.

🔍 Process Avı ve Şok Edici Gerçek

Task Manager'da (Linux'ta htop) onlarca data_processor işleminin zombie (defunct) olarak sistemde takılı kaldığını gördüm. Ana programım ölmüştü ama onun çocukları yaşamaya devam ediyordu! Hafızayı tıkıyor, PID'leri işgal ediyorlardı. StackOverflow'da bile direkt çözüm bulamadım, herkes communicate() veya wait() diyordu ama benim senaryomda bunlar bloklayıcı oluyordu.

Meğerse sorun şuradaymış: Ben Popen'ı çağırıp, dönen process objesini bir kenara atıyordum. İşletim sistemi, ana process (benim botum) sonlandığında, onun çocuk process'lerinin durumunu raporlayacak bir ebeveyn bulamadığı için onları zombie statüsünde bırakıyormuş. Şaka gibi ama gerçek.

🛡️ Çözüm: Process Havuzu ve Signal Handling

Çözüm için iki önemli adım attım. İlk olarak, tüm başlattığım process'leri bir listeye (processes = [] ) eklemeye başladım. Ana program sonlanırken (ister normal bitiş, ister KeyboardInterrupt ile), bu liste üzerinde dolaşıp her process'i kontrol etmem ve öldürmem (terminate()) gerekiyordu.

İkinci ve daha temiz çözüm, signal kütüphanesi ile bir handler yazmak oldu. Programımın ölüm sinyalini (SIGTERM, SIGINT) yakalayıp, açık kalan tüm process'leri temizliyorum.

Python:
import subprocess
import signal
import sys

child_processes = []

def cleanup(signum, frame):
    for proc in child_processes:
        if proc.poll() is None:  # Hala çalışıyorsa
            proc.terminate()
            proc.wait()  # Zombi olmaması için bekle
    sys.exit(0)

signal.signal(signal.SIGINT, cleanup)
signal.signal(signal.SIGTERM, cleanup)

# Process başlatma örneği
proc = subprocess.Popen(['data_processor.exe', 'arg1'])
child_processes.append(proc)
# ... botun diğer işleri

Bu küçük değişiklikle zombi istilasından kurtuldum. Aslında basit bir atexit modülü de iş görebilirdi ama sinyal handler'ı daha kapsamlı oldu.

🤔 Siz Ne Yapıyorsunuz?

Ben bu yöntemle çözdüm ama belki sizin daha şık, daha Pythonic bir çözümünüz vardır. Uzun ömürlü programlarda subprocess yönetimi için hangi pattern'leri kullanıyorsunuz? Hiç siz de benzer bir zombi kabusu yaşadınız mı?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri