Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🚀 Türkiye, Avrupa'nın Alüminyum Üretim Üssü Olma Yolunda

📍Kocaeli’nin Dilovası ilçesindeki İMES OSB’de düzenlenen Sima Alüminyum Üretim Hattı açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dünyada siyasi ve ekonomik düzenin yeniden kurgulandığı bir süreçte olduğumuzu belirtti. Kacır, bu kritik dönemeçte güçlü sanayi altyapısını ve rekabetçi AR-GE ekosistemiyle destekleyen ülkelerin küresel ligde yükseldiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 23 yılda inşa edilen inovasyon ekosistemi ve planlı sanayi alanlarıyla ülkeyi yüksek katma değerli üretimin merkezi haline getirdiklerini vurguladı. Kacır, askeri insansız hava aracı üretiminde dünyada birinci, ticari araç, güneş paneli ve çelikte ise Avrupa’da lider bir sanayi inşa edildiğinin altını çizdi.

Üretim kapasitesindeki sıçramanın ihracattaki yeni rekorlarla taçlandırıldığını belirten Bakan Kacır, “2002’de 36 milyar dolar olan yıllık ürün ihracatımızı, 273,5 milyar dolara çıkardık” dedi. Pek çok Avrupa ülkesinde sanayinin kan kaybettiği pandemi sonrası dönemde Türkiye’nin üretim ve ihracatta rekorlar kırdığını söyledi.

Alüminyum endüstrisinin, bu başarının mimarları arasında olduğuna işaret eden Kacır, sektörün 1500 firmada 35 bin kişiye istihdam sağladığını aktardı. 2025 yılının sektör için atılım yılı olduğunu belirterek, sektör ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 7 artışla 5,6 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Kacır, alüminyum ürünleri ihracatında dünyada 14’üncü, çubuk ve profil ihracatında ise dünyada 3’üncü, Avrupa’da 2’nci sırada olduğumuzu ifade etti. Türkiye’yi Avrupa’nın önde gelen alüminyum üretim merkezlerinden biri haline getirecek adımları kararlılıkla hayata geçirdiklerini söyledi.

Küresel alüminyum pazarının karbonsuzlaşma ve sürdürülebilirlikle kabuk değiştirdiğini kaydeden Kacır, bu dönüşümü bir fırsata çevirecek imkana sahip olduklarını belirtti. Bu kapsamda hazırlanan Alüminyum Sektörü Düşük Karbonlu Yol Haritası’ndan bahsetti.

Modernizasyon, yenilenebilir enerji entegrasyonu ve atık ısı geri kazanımı yatırımlarını belirlediklerini anlatan Kacır, Dünya Bankası işbirliğinde 1 milyar doların üzerinde finansman sağlandığını duyurdu. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile hayata geçirilen platformla, 2030’a kadar 5 milyar avroluk finansman hedeflendiğini ekledi.

Yeşil Dönüşüm Programı kapsamında imalat sanayi firmalarına 226 milyon liraya kadar nakit destek ve yatırımların yüzde 40’ına kadar vergi indirimi sağlandığını aktardı. Kacır, sektörün bu desteklerle büyümeyi sürdüreceğini ve Avrupa’nın 1 numaralı alüminyum üssü konumuna erişeceğini ifade etti.

Açılışı yapılan ve 65 milyon dolarlık yatırıma sahip tesisin, yüksek katma değerli üretim ve yeşil dönüşüm hedeflerine hizmet eden stratejik bir kazanım olduğunu vurguladı. Son 23 yılda inşa edilen savunma sanayisi ekosisteminden övgüyle bahsetti.

Savunma ürünlerinde yerli tedarik oranının yüzde 20’lerden yüzde 80’lere çıkarıldığını hatırlatan Kacır, bu başarının arkasında kritik bileşenlerde yerlileşme iradesi ve güçlü AR-GE altyapısının bulunduğunu söyledi.

Sima Alüminyum gibi tesislerin, savunma sanayisinin ihtiyaç duyduğu hafiflik ve dayanıklılığı sağlayarak sektörün gelişimini desteklediğini belirtti. Şirketin, insansız hava araçlarından milli piyade tüfeğine kadar birçok önemli projede rol aldığını ifade etti.

Şirketin 10 milyon doların üzerindeki ihracatının, sektörün küresel rekabet gücünün göstergesi olduğunu kaydetti. Yeni tesisin, yurt dışından temin edilen yüksek alaşımlı ürünlerin artık yurt içinde üretilmesini sağlayacağını açıkladı.

Tesisin, Milli Teknoloji Hamlesi’nin tam bağımsızlık hedefinin somut bir yansıması olacağını dile getirdi. Sanayinin ikiz dönüşüm sürecine uyumuyla öne çıkan tesisin hayırlı olmasını diledi.

Daha büyük ve tam bağımsız bir Türkiye yolunda atılan bu adımın, ülkenin parlak geleceğine atılmış bir imza olacağını söyledi. Tesisin hayata geçmesinde emeği olan herkesi tebrik etti.

Sima Alüminyum Genel Müdürü Mustafa Çığlı ise bu yatırımın, ülkeye duyulan güvenin somut göstergesi olduğunu ifade etti. Türkiye’nin üretim gücüne olan inançla yatırımlara devam edeceklerini vurguladı.

Bu doğrultuda, 2027’nin ilk çeyreğinde Sakarya’da 80 milyon dolar yatırım tutarlı ve 65 bin metrekare kapalı alana sahip yeni bir fabrikanın temelini atmayı planladıklarını açıkladı. Çığlı, bu tesisin de açılışını Bakan Kacır ile birlikte yapmayı umduklarını belirtti.

Konuşmaların ardından Genel Müdür Mustafa Çığlı ve Genel Koordinatör Celalettin Kırboz, Bakan Kacır’a bir tablo hediye etti. Protokol üyeleriyle açılış kurdelesini kesen Kacır, fabrikada incelemelerde bulundu.

Açılış programına, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Soba, Dilovası Kaymakamı Metin Kubilay ve Dilovası Belediye Başkanı Ramazan Ömeroğlu da katıldı.

Türkiye'nin alüminyum sektöründeki bu yükselişi ve hedefleri sizce ülke ekonomisi için ne ifade ediyor?
sanayi-aa-1780129.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri