Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🚀 Türkiye'de 5G Nasıl Aktif Edilir? Adım Adım Kılavuz

BinGünlükHaber

Gazeteci
Gazeteci
Okur Üye
Üye
📍5G teknolojisi, Türkiye genelinde henüz tam anlamıyla ticari kullanıma sunulmamış olsa da, bazı bölgelerde operatörlerin sağladığı sınırlı erişim imkanları bulunuyor. Bu yeni nesil bağlantıdan faydalanabilmek için iki temel koşul öne çıkıyor: 5G uyumlu bir akıllı telefon ve operatörünüzün bu hizmeti sunduğu bir lokasyonda bulunmak.

İlk adım, elinizdeki cihazın bu yüksek hızlı teknolojiyi destekleyip desteklemediğini kontrol etmek. 5G destekli bir akıllı telefona sahip olan kullanıcıların, aynı zamanda operatörlerinin 5G hizmeti verdiği bir bölgede olması gerekiyor. Gelin, bu süreci adım adım nasıl yapılandıracağınızı birlikte inceleyelim.

İlk olarak, telefonunuzun teknik özelliklerini kontrol ederek 5G uyumluluğunu doğrulamanız şart. Operatörler, 5G'den yararlanmak için hem destekleyen bir cihaz hem de uygun bir SIM kart gerektiğinin altını çiziyor. Türk Telekom ise, bu hizmetten 4.5G ve 5G SIM kartlarla yararlanılabileceğini ifade ediyor.

Türkiye'deki 5G geçişi kademeli olarak ilerlemekte. Turkcell’in 2025 sonundaki rehber içeriğinde, ülkemiz için 1 Nisan 2026 tarihi veriliyor. Türk Telekom da 1 Nisan’da başlayacak olan 5G dönemi öncesinde bilgilendirmeler yapıyor. Dolayısıyla, 26 Mart 2026 itibarıyla her bölgede tam ve kesintisiz bir yaygın kullanım beklememek gerekiyor.

Türk Telekom müşterileri için resmi prosedür oldukça basit. Firmanın resmi 5G sayfasına göre, servisi açmak için yapmanız gereken tek şey, '5G' yazıp 5555 numarasına bir SMS göndermek.

iPhone kullanıcıları için ayar yolu şu şekilde: Ayarlar > Hücresel > Hücresel Veri Seçenekleri > Ses ve Veri menüsüne girip, 5G Otomatik ya da 5G Açık seçeneğini belirleyebilirsiniz. Apple, 5G Otomatik modunun yüksek performans gerekmeyen durumlarda LTE'ye dönerek pil ömrünü koruyabildiğini açıklıyor.

Android işletim sistemli cihazlarda menü yapısı markaya göre değişiklik gösterebiliyor. Ancak genel yol genellikle şöyle: Ayarlar > Mobil Ağlar / Bağlantılar > Tercih edilen ağ türü / Şebeke modu seçeneklerinden 5G'yi seçmek. Vodafone Türkiye de, cihaz desteğine ek olarak, şebeke ayarlarından 5G’nin manuel olarak aktif edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Siz 5G'yi deneyimleme fırsatı buldunuz mu? Hangi operatörle ne gibi bir performans gözlemlediniz?
653886-640xauto.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri