Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🚑 Uludağ Üniversitesi'nde Hekim Adayları Simülasyonla Gerçeğe Hazırlanıyor

📍Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde, 2016 yılında kurulan USİM, hekim adayları ve sağlık çalışanlarının hasta ile karşılaşmadan önce klinik becerilerini geliştirmelerine katkı sağlamak amacıyla simülasyon tabanlı eğitimler veriyor.

Merkezde, akademisyenler tarafından hazırlanan eğitim programları kapsamında hekim adayları ve sağlık çalışanları, hastane ortamını birebir yansıtan simülasyon alanlarında çeşitli senaryolar üzerinden uygulamalı eğitim alıyor.

Gerçek hastane ekipmanlarıyla donatılmış 6 poliklinik odasında simüle hastalarla iletişim, anamnez alma ve fiziki muayene pratikleri yapılıyor. Gelişmiş simülatörlerin bulunduğu eğitim alanlarında acil müdahale ve klinik uygulamalar da deneyimlenebiliyor.

Merkezde ayrıca acil servis simülasyonu, hasta bakım odası, ultrasonografi odası, doğum odası ve simüle ambulans da bulunuyor. Simülasyon, sanal gerçeklik ve karma gerçeklik gibi teknolojilerle açıldığı günden bu yana binlerce kişinin eğitim aldığı merkezde, tıp öğrencilerinin yanı sıra sağlık personeline yönelik sertifikalı programlar da düzenleniyor.

BUÜ USİM Koordinatörü Dr. Mevlüt Okan Aydın, USİM'in sağlık personelinin yerel ve ulusal çapta eğitimlerinde marka değeri taşıyan bir merkez haline geldiğini söyledi. Aydın, simülasyon teknolojisinin dünyada yaklaşık 30 yıldır kullanıldığını belirterek, 10 yıldır bu merkezde farklı modeller ve simülatörlerle uygulamalar yaptıklarını ifade etti.

Aydın, tıp fakültesi öğrencilerinin başlangıçtan 6. sınıfa kadar merkezden faydalandığını aktararak, on binlerce sağlık profesyonelinin burada eğitim aldığını ve merkezin sadece Bursa'ya değil, Bursa dışına da hizmet veren bir yapı olduğunu vurguladı.

Simülasyon teknolojilerinin gelişmiş ülkelerde hasta güvenliği için hukuki bağlamda zorunlu hale getirildiğine değinen Aydın, Türkiye'de henüz bunun yasal mevzuata oturmadığını ancak USİM olarak gelişmiş ülkelerin sistemini takip ettiklerini söyledi.

Merkezin Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıdığını ve diğer tıp fakültelerine model olduğunun altını çizen Aydın, bu teknolojinin kullanılmasının hasta sağlığı ve toplum güvenliği açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Aydın, hekim adaylarında klinik erken temasın simülasyonla uygulanmasının öneminin akademik çalışmalarla kanıtlandığını belirterek, bir kurumla geliştirdikleri bilimsel proje kapsamında USİM'in bir bölümünü yapay zeka modaliteleri üzerine yapılandıracaklarını açıkladı.

2026 yılında tamamlamayı hedefledikleri bu proje için multidisipliner bir ekip kurduklarını ve devlet hibesi için gerekli ilk aşamaları tamamladıklarını kaydeden Aydın, USİM'in sadece simülasyon bazında değil, genel tıp eğitim teknolojileri bağlamında geleceğe yönelik bir vizyonla çalıştığını ifade etti.

Aydın, yapay zeka teknolojilerini tıp eğitimine entegre edebilmek için AR-GE faaliyetlerinin eş zamanlı yürütülmesi gerektiğini vurguladı. USİM'in başlangıçta kurum içi eğitim amacıyla kurulduğunu ancak zamanla TÜBİTAK destekli projeler üreten bir AR-GE birimine de kavuştuğunu anlattı.

Geliştirdikleri iki ürünün ticarileşme aşamasına geçtiklerini belirten Aydın, farklı fakülteler ve sanayi ile iş birliği yaparak, teknolojilerin satın alınması yerine insan kaynaklarıyla AR-GE faaliyeti kapsamında ortaya çıkarılması için 5 yılı aşkın süredir çalıştıklarını söyledi.

Yapay zeka birimini de kurduktan sonra hem eğitim hizmetini kurum dışına pazarlayabilen, hem de sürdürülebilir bir finansal model ile kendi öğrencilerine daha nitelikli eğitim sağlayabilecek bir yapıya ulaşmanın önemli bir vizyonları olduğunu sözlerine ekledi.

Sizce simülasyon ve yapay zeka destekli tıp eğitimi, gelecekte hekimlerin mesleki hazırbulunuşluğunu nasıl etkileyecek?
tip-fakultesi-tip-egitimi-simulasyon-aa-2447278.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri