Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Unreal Engine 5'i Açıp Karşısında Donduğum O İlk Saatler Geri Gelsin

Mesut

Kader gayrete aşıktır.☝🏻☝🏻☝🏻
Yönetici
🚀 "Yeni Başlangıç" Heyecanı ve İlk Şok

Unreal Engine 5'i indirdim, kurdum, projemi açtım. Karşımda o muazzam, ışıltılı arayüz... Ve ben. Kafamda binlerce fikir, elimde sıfır hareket. Faremi sağa sola kaydırıp durdum. Sanki yeni aldığım, kutusundan çıkmış bir uzay gemisinin kokpitindeyim ama tek yapabildiğim tuşlara bakıp "vay be" demek. Content Drawer, Outliner, Details Panel... Her şey yerli yerinde ama hiçbir şeyin yerli yerinde olduğunu hissetmiyorum.

🖥️ Terminal Alışkanlığı ve Blueprint Korkusu

Ben ki terminal ekranında kendimi evimde hisseden, her şeyi kod satırlarıyla halleden biriyim. Burada ise her şey görsel, sürükle-bırak, Blueprint denen o renkli baloncuklar... İlk düşüncem: "Yok artık, bana mı kaldı node'lar arasında bağlantı kurmak?" Hemen araştırdım, C++ ile de yazılabiliyormuş. Sevindim! Ama sonra gördüm ki, motorun gücünden tam verim almak için ikisini de harmanlamak gerekiyor. O an, bildiğim her şeyin bir kısmını yeniden öğrenmem gerektiğini fark ettim. Kafayı yiyecektim.

C++:
// En basit karakter hareketi için bile...
// "Acaba bunu Blueprint'te mi yapsam, C++'ta mı?" ikilemi

🎯 İlk "Hello World": Bir Küpü Hareket Ettirmek

Neyse, "yap boz yaparak öğrenilir" dedim ve en basitinden başladım: Sahneye bir küp koyup, oynatıcı tuşa basınca zıplatsın. Basit, değil mi? Meğerse değilmiş! Collision ayarları, Input Mapping, Event Tick... Ufacık bir şey için onlarca ayar. Saatler sonunda küp zıpladığında, dünyayı keşfetmişim gibi hissettim. Şaka gibi ama o küpün hareketi, Visual Studio'da yazdığım ilk "Hello World" kadar değerliydi.

💡 Kırılma Noktası: Küçük Adımlar ve Google-Fu

Sonra fark ettim ki, bu işin sırrı, kocaman bir oyun yapmaya odaklanmak değilmiş. "Işığı şöyle ayarlayayım", "Bu materyali basitçe değiştireyim", "Şu nesneye basit bir döndürme animasyonu ekleyeyim" gibi küçük, somut hedefler koymakmış. Ve tabii ki, Unreal Documentation ve YouTube'daki samimi eğitimciler (hepsi süper değil, arasından iyisini bulmak da işin bir parçası). StackOverflow'da bile bulamayacağın, motor-spesifik soruların cevaplarını oralarda buldum.

Şimdi aylar sonra geri dönüp baktığımda, o ilk saatlerdeki donukluğum komik geliyor. Her şey, o devasa, korkutucu görünen sistemin aslında küçük parçalardan oluştuğunu anlamakla başladı. Siz de Unreal Engine 5'e (veya başka devasa bir framework'e) ilk başladığınızda böyle karşısında donup kaldınız mı? İlk "zaferiniz" ne oldu? "Küçük parçalara böl" taktiği işe yaradı mı, yoksa sizin daha iyi bir yönteminiz var mı?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri