Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Uyku Takipçisi Uygulaması Kullanmanın Uyku Döngülerim Hakkında Beni Şaşırtan Bilgileri

Fidayda

Üye
Merhaba arkadaşlar! Geçenlerde, telefonumu yastığımın yanına koyup sabah ne kadar "kaliteli" uyuduğumu gösteren o uyku takipçisi uygulamalarından birini denemeye karar verdim. Amacım sadece kaç saat uyuduğumu görmekti ama sonuçlar, özellikle uyku döngülerim hakkında, beni gerçekten şaşkına çevirdi. Sizinle de paylaşmak istedim.

🌙 Uyku Döngüsü Dedikleri Şey Buymuş!

Uygulama, uykumu hafif uyku, derin uyku ve REM uykusu olarak evrelere ayırıyor ve bunların gece boyunca nasıl bir döngü halinde tekrarlandığını gösteren grafikler çıkarıyor. Ben hep "uyudum mu, uyandım mı" mantığıyla bakardım. Meğerse gece boyunca 3-4 kez bu döngülerden geçiyormuşuz ve her döngüde bu evrelerin süresi değişiyormuş. İlk kez bunu somut olarak görmek inanılmazdı.

⏰ En Büyük Şok: Sabahın Erken Saatlerindeki REM Patlaması

En çok şaşırdığım şey, sabaha karşı, uyanmama yakın saatlerde REM uykusunun (rüya gördüğümüz evre) süresinin inanılmaz arttığını görmek oldu. Uygulama grafiği, sabah 5-7 arasında neredeyse kesintisiz REM uykusunda olduğumu gösterdi. Demek ki o saatlerde alarmla uyanmak, tam da rüyaların ve belki de zihinsel arınmanın en yoğun olduğu bir evreyi bölüyormuş. Bu yüzden kendimi yorgun hissediyor olabilirmişim.

☕️ Akşam Çayının Etkisi Sandığımdan Daha Fazlaymış

Bir deney yapıp, akşam 8'de içtiğim bir fincan bitki çayından sonraki uykum ile, saat 10'da içtiğim bir fincan yeşil çay sonrası uykumu karşılaştırdım. Yeşil çay içtiğim gece, derin uyku süremin belirgin şekilde azaldığını ve uykumun daha hafif, daha bölünmüş olduğunu gördüm. Kafeinin etkisini biliyordum ama grafikte görmek çok daha ikna ediciydi. Artık akşam 6'dan sonra hiçbir şey içmemeye dikkat ediyorum.

📱 Telefon Kullanımı ile Uyku Kalitesi Arasındaki İlişki

Bir başka çarpıcı veri de, yatmadan hemen önce telefonla sosyal medyada gezinmenin etkisiydi. O gece, uykuya dalma süremin uzadığını ve ilk derin uyku evreme daha geç geçtiğimi fark ettim. Uygulama bunu "huzursuzluk" olarak da kaydetmişti. Bu, benim için ekran süresini kısmak konusunda somut bir uyarı oldu.

Sonuç olarak, bu uygulama bana kesinlikle tıbbi bir teşhis koymadı (koyamaz da zaten!) ama kendi uyku alışkanlıklarımı ve vücudumun tepkilerini anlamamda inanılmaz bir araç oldu. Artık neden bazı sabahlar dinlenmiş, bazı sabahlar yorgun kalktığım konusunda çok daha fazla fikrim var.

Peki siz hiç uyku takipçisi uygulaması kullandınız mı? Sizi en çok şaşırtan gözleminiz ne oldu? Yoksa bu tür uygulamalara güvenmiyor musunuz?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri