Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🧠 Uzmanlar Otizmde Erken Teşhis ve Yoğun Eğitimin Altını Çizdi

📍Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılında ilan edilen 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü vesilesiyle, uzmanlar otizmin erken tanısı ve tedavi yöntemleri konusundaki uyarılarını yineledi.

Otizm, sosyal iletişimde güçlük, tekrarlayan davranışlar ve sınırlı ilgi alanları ile kendini gösteren bir nörogelişimsel durum olarak tanımlanıyor. Bu durumun tedavisinde ilaçtan ziyade yoğun ve özel eğitim temel rol oynuyor. Uzmanlar, dil ve konuşma gelişiminde gerilik gözlenen çocukların zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına götürülmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Erken teşhis ve doğru eğitim yöntemleri ile otizmli çocukların gelişiminde önemli ilerlemeler kaydedilebiliyor. Uzmanlara göre, otizmin altta yatan nedeni çoğu zaman kesin olarak bilinmiyor ancak genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve nöronal gelişim farklılıklarının etkili olabileceği düşünülüyor.

Medicana Konya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Osman Vural, otizmin belirtileri ve tanı süreci hakkında bilgi verdi. Vural, ailelerin hastalık belirtileri konusunda uyanık olması gerektiğini vurgulayarak, otizmli çocuklarda göz teması kurmama, isimle çağrılınca dönüp bakmama ve yaşıtlarının oyunlarına ilgi duymama gibi bulguların görülebildiğini aktardı.

Dr. Vural, "Dil ve konuşma gelişme geriliği olduğu zaman şüphelenmek gerekir ve ilgili uzmana başvurmak gerekir. Tedavisinde ilacın yeri yoktur. Tedavi tamamen yoğun bir eğitimdir" ifadelerini kullandı. Tanının, çocuk ve ergen psikiyatristleri tarafından klinik gözlem ve ADOS gibi özel ölçekler kullanılarak konulduğunu belirtti.

Çocukların gelişim süreçlerinin aileler tarafından yakından takip edilmesinin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Uzm. Dr. Osman Vural, şüpheli durumlarda ihmalkâr davranılmaması gerektiğini vurguladı. Tanı alan çocuklarla iletişimde isim vurgusu yapmanın ve tekrarlayan oyunlar oynamanın önemine değindi.

Vural, "Otizmli çocuklar bizim için değerli çocuklarımızdır. Onlar da hobileri, spor yapabilirler. Önemli olan aile desteği ve yoğun eğitimdir. Onları desteklediğimiz zaman başaramayacakları bir şey yoktur" diyerek açıklamalarını tamamladı.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla sahada da çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu kapsamda, Medicana Konya Hastanesi tarafından farkındalık oluşturmak amacıyla Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE)’nda özel bir sağlık taraması gerçekleştirildi. Etkinlikte, eğitim ve sağlık birimlerinin koordineli çalışmasının önemine dikkat çekilirken, çocukların genel sağlık durumları değerlendirildi.

Sizce toplum olarak otizm konusundaki farkındalığı artırmak için neler yapılabilir?
uzmanlardan-2-nisan-dunya-otizm-farkindalik-gunu-uyarisi-erken-teshis-ve-yogun-egitim-sart-ltuf.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri