Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Vegan Diyette En Çok Özlediğim 5 Tat ve Evdeki Bitkisel Taklit Yöntemlerim

baywick9

Üye
Merhaba arkadaşlar! Yaklaşık 1.5 yıldır vegan beslenmeye geçeli. İlk başlarda sadece eti değil, o alıştığımız bazı lezzetleri ve dokuları da özleyeceğimi hiç düşünmemiştim. Ama zamanla, biraz mutfakta deney yaparak, bu özlemleri gidermenin yollarını buldum. Kesinlikle %100 aynısı olmuyor, ama ruhunu yakalayan, hem sağlıklı hem de lezzetli alternatifler yaratmak mümkün. İşte benim en çok özlediğim o tatlar ve onları nasıl "hack"lediğim!

🧀 Vazgeçilmezim: Eritilmiş Peynir Hissi!

Kasar veya cheddar peynirinin o eriyen, uzayan dokusu benim için en zoruydu. Patates, havuç ve kaju ile yapılan soslar güzel ama o dokuyu vermiyordu. Ta ki nişasta (patates veya mısır) ve besin mayası (nutritional yeast) ikilisini keşfedene kadar! Bir sos tenceresinde bitkisel süt, nişasta, besin mayası, biraz limon suyu, hardal ve sarımsak tozuyla yaptığım karışım ısındıkça kıvam alıyor. Özellikle tapioka nişastası inanılmaz bir esneklik ve çekme hissi veriyor. Lazanya veya tost üzerinde mükemmel oluyor.

🍗 Çıtır Tavuk ve Balık Yerine Geçenler

Tavuk kanadının çıtır dışı ve yumuşak içi, hatta balığın o hafif deniz kokusu... Bunlar için favorim soya kıyması (soy chunks) ve genetiği değiştirilmemiş tofu. Soya kıymasını tavuk suyu tadı verecek şekilde (soya sosu, sarımsak, soğan tozu, karabiber, kekik) marine edip, galeta unu veya mısır gevreği kırıntılarına bulayıp fırınlıyorum. İnanılmaz çıtır oluyor! Balık hissi için ise nori yosunu devreye giriyor. Tofuyu dilimleyip noriye sarıp, hafif limon ve dereotuyla marine edip, aynı çıtır kaplama işlemini uyguluyorum. Denemek için sabırsızlanıyordum ve ilk denemem biraz tuzlu oldu, dikkat edin!

🥚 Kahvaltının Yıldızı: Omlet!

Yumurtanın pişerken kokusu ve o kıvamı gerçekten taklidi zor. Ancak no-hun (nohut unu) burada bir efsane! Nohut unu, su, zerdeçal (renk için), karbonat (kabarma için) ve siyah tuz (kala namak) karışımından bir hamur yapıyorum. Siyah tuzun içindeki kükürt bileşikleri, inanılmaz şekilde yumurta aroması veriyor, kesinlikle denenmeli! Bu karışımı yağlanmış tavada pişirdiğimde, görüntü ve tat olarak omlete çok benziyor. İçine mantar, biber, vegan peynir atıyorum.

🍦 Kremalı, Yoğun Tatlı Düşkünlüğüm

Sütlü, kremalı dondurma ve cheesecake... Bunlar için hindistan cevizi sütünün katı kısmı (kreması) ve çiğ kaju hayat kurtarıcı. Çiğ kaju bir gece suda bekletilip blendırdan geçirildiğinde inanılmaz kremsi, nötr bir tatlı bazı oluyor. Dondurmada dondurucuda çırpma işlemi biraz uğraştırıcı ama değiyor. Cheesecake için ise bu kaju kremasına limon suyu ve agave şurubu eklemek yetiyor. Bitter çikolata ile mükemmel uyum sağlıyor.

🍖 Kıyma Dokusu: Köfte ve Bolognese

Mercimek ve mantar harika, ama bazen kıymanın o yağlı ve parçalı dokusunu arıyordum. En iyi sonucu, ceviz veya kıyılmış mantar ile kahverengi mercimeği birlikte kullanarak aldım. Ceviz o yağlı hissi ve ağızda kalan aromayı, mantar ise etin çiğnenebilir dokusunu veriyor. Köfte harcına biraz pul biber ve sıvı duman eklediğinizde, mangal keyfi bile yaşatabiliyor.

Sonuç olarak, veganlık benim için bir kısıtlama değil, mutfakta yaratıcılığı keşfetme yolculuğu oldu. Bazen başarısız denemelerim de oluyor tabii :) Ama o alışılmış tatları bitkisel dünyada bulmak, hem çok eğlenceli hem de çok tatmin edici.

Peki sizin en çok özlediğiniz tatlar neler? Benim yöntemlerimi denediniz mi ya da sizin başka harika taktikleriniz var mı? Paylaşırsak hep birlikte öğrenebiliriz!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri