Bugüne kadar Windows Insider Programı kapsamında test edilen yenilikler, Kontrollü Özellik Sunumu (CFR) adı verilen bir tür piyango sistemiyle dağıtılıyordu. Bu sistem, tek bir sürümde sunulan tüm özellikleri aynı anda test etmeyi neredeyse imkansız kılıyordu.
İleri düzey kullanıcılar bu engeli aşmak için ViVeTool gibi özel kimlik kodları gerektiren ve kullanımı zor olan üçüncü taraf uygulamalara başvurmak zorunda kalıyordu. Microsoft’un bu süreci basitleştirme hamlesi, teknoloji meraklılarının işini büyük ölçüde kolaylaştıracak gibi görünüyor.
Geçtiğimiz günlerde Windows 11’deki sorunları çözme sözü veren Microsoft, Insider programında yeniliklere erişimi kolaylaştıracağını belirtmişti. Bu sözün ilk yansıması olarak, @phantomofearth adlı bir kullanıcı 26300.8155 numaralı yapıda gizlenmiş yeni bir menü keşfetti.
Keşfedilen bu yeni menü, “Özellik İşaretleri (Feature Flags)” olarak adlandırılıyor ve işletim sisteminin geliştirilme aşamasındaki özelliklerini tek bir noktada topluyor. Bu, kullanıcıların deneysel yapay zeka entegrasyonları veya yeni arayüz denemeleri gibi özelliklere doğrudan erişebilmesi anlamına geliyor.
Yeni ayarlar bölümünün içerisinde kullanılabilir durumda olan özelliklerin yanı sıra, sunumu tamamlanmış veya kaldırılmış olan eski özelliklerin bir listesi de yer alıyor. Sistem ayrıca, bu ayarların değiştirilmesinin kararsızlık veya performans sorunlarına yol açabileceği konusunda kullanıcıları uyaran bir mesaja da ev sahipliği yapıyor.
Microsoft cephesinden “Özellik İşaretleri” menüsü hakkında henüz resmi bir açıklama veya tanıtım yapılmadı. Ancak bu özelliğin genel kullanıma sunulmasıyla birlikte, kullanıcılar artık bir sunum piyangosunu beklemeden heyecan duydukları yenilikleri tek bir tıklamayla aktif edebilecekler.
Sizce bu yeni özellik, Windows 11’in gizli sırlarını keşfetmek isteyen herkes için bir devrim mi, yoksa sistem kararlılığını riske atan bir adım mı?