Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🔍 Yüksek Gelirli Mükellefler Maliye'nin Görüşme Listesinde

📍Vergi Denetim Kurulu (VDK), yüksek gelir grubundaki mükelleflere yönelik gözetim ve uyum programını kararlılıkla sürdürüyor. Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, bu kapsamda belirlenen 16 bin 300 mükellef için tebligat süreci başlatıldı.

Program dahilinde, öncelikle büyük ölçekli şirketlere ortak olan kişiler hedef alınıyor. 2025 yılında yüksek tutarlı lüks harcama yapmasına rağmen gelir beyan etmeyen veya beyanı harcamalarıyla uyumsuz olan bu mükellefler, görüşmeye çağrılacak.

İlk aşamada, şirketleri kar dağıtmamasına karşın lüks yaşam sürdüren, yaşam standardı ile gelir düzeyi örtüşmeyen ve gelir vergisi beyanında bulunmayan mükelleflere odaklanıldı. Tespit edilen bu kişiler, mükellefiyet görevleri konusunda resmi olarak uyarılacak.

Programın bir diğer ayağında ise herhangi bir şirket ortaklığı bulunmayan ancak lüks araç, gayrimenkul, saat, takı gibi yüksek değerli tüketim malları alan veya lüks tatil, kombine maç bileti, yat gibi harcamalar yapan kişiler inceleniyor. Analizlere göre, gelir düzeyi bu tüketimi açıklayamayan mükellefler, vergisel yükümlülükler konusunda bilgilendirilecek.

VDK, 2025 yılında başlattığı ilk Yüksek Gelir Grupları Gözetim ve Uyum Programı ile daha önce de 10 bin mükellefi mercek altına almıştı. Söz konusu gözetim sonucunda, bu mükellefler 15 milyar lira matrah artırımında bulunmuştu.

Gözetim çalışmaları ve mükellef görüşmelerinin ardından, hala riskli bulunup gerekli düzenlemeyi yapmayan mükelleflerin incelemeleri ise devam ediyor.

[Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek[/B], konuya ilişkin açıklamasında, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin yeni analiz metotlarıyla genişletildiğini vurguladı. Şimşek, "Yüksek gelirli olmasına rağmen buna uygun beyanda bulunmayan mükelleflerin tespiti, vergi adaletinin sağlanması açısından büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

Sizce vergi denetimlerinde lüks harcama takibi etkili bir yöntem mi?
vergi-dairesi-aa-1528619.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri