Hisarcıklıoğlu, "Adana'ya ve ülkemize hayırlı olsun." ifadelerini kullandı. Yerel değerlere sahip çıkan Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram'ı, yönetim kurulunu, meclisini ve emeği geçen herkesi kutladığını belirtti.
TOBB ve oda-borsa camiası olarak yerel ve coğrafi işaretli ürünler için yoğun çaba sarf ettiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, AB süreci devam eden 46 coğrafi işaret ve 2 geleneksel ürün adıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü açıkladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da konuya ilişkin bir değerlendirmede bulundu. Köklü üretim geleneği ve kendine has aromasıyla öne çıkan Adana şalgamının, AB tarafından tescil edilerek koruma altına girdiğini ifade etti.
Kacır, "Böylelikle ülkemizin AB'de tescillenen coğrafi işaretli ürün sayısı 45'e ulaştı." dedi. Yerel Kalkınma Hamlesi vizyonu doğrultusunda, Anadolu'nun kadim üretim mirasını ve özgün lezzetlerini uluslararası alanda tanıtmaya ve korumaya devam edeceklerini söyledi.
Bakan Kacır, bu başarıda emeği bulunan tüm paydaşları ve üreticileri gönülden tebrik etti. Türkiye'nin AB tarafından tescillenen diğer coğrafi işaretli ürünlerinin listesi de paylaşıldı.
Listede, Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Antakya künefesi, Ezine peyniri gibi ürünlerin yanı sıra son olarak Adana şalgamı da yerini aldı. Toplamda 45 ürünün AB korumasına alındığı resmi olarak teyit edilmiş oldu.
Sizce coğrafi işaret tescili, yerel ürünlerin değerini ve tanınırlığını ne ölçüde artırıyor?