Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🇧🇬 Bulgaristan'da Radev'in Koalisyonu Seçimden Birinci Çıktı

✖ Kapat
Duyuru
✖ Kapat
Duyuru
📍Bulgaristan Devlet Televizyonu tarafından paylaşılan resmi olmayan sonuçlara göre, oyların yüzde 90'ından fazlası sayıldı. İlerici Bulgaristan Koalisyonu, oyların yaklaşık yüzde 45'ini alarak 240 sandalyeli mecliste 135 sandalye kazandı.

Başkent Sofya'daki parti merkezinde basına açıklama yapan Rumen Radev, "Bu sadece ilk adım. Bu, umudun güvensizliğe karşı zaferidir, özgürlüğün korkuya karşı zaferidir." ifadelerini kullandı.

Radev, "Beklentiler büyük, umutlar büyük. Bu da büyük bir sorumluluk anlamına geliyor. Yeniden seçime gidilmemesi için elimizden geleni yapacağız." şeklinde konuştu.

Eski cumhurbaşkanı, konuşmasında ayrıca "güçlü bir Avrupa'nın içinde, güçlü bir Bulgaristan olması gerektiği" mesajını verdi.

Paylaşılan verilere göre, GERB ve PP-DB İttifakı oyların yüzde 12'sini aldı. Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) yüzde 6, Vızrajdane (Diriliş) Partisi ise yüzde 4 oy alarak meclise girmeye hak kazanan diğer partiler oldu.

1963 yılında Dimitrovgrad kentinde doğan Rumen Radev, kariyerine "ülkenin en tecrübeli jet pilotu" olarak ilerledi. Korgeneral rütbesine yükselerek Bulgaristan Hava Kuvvetleri Komutanı oldu.

Radev, askeri görevinden 2016 yılında ayrılarak siyasete atıldı ve aynı yıl düzenlenen seçimde cumhurbaşkanı seçildi.

Bulgaristan'da 2021'deki cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci dönemi için yeniden seçilen Radev, görev süresinin dolmasından önce, Ocak 2026'da istifa ettiğini açıkladı.

Ülkede yapılan bu genel seçimi, Radev'in kurduğu koalisyonun önde tamamlamasıyla, eski cumhurbaşkanının 10 yıllık görev sürecindeki icraatları yeniden tartışılmaya başlandı.

Radev'in, Avrupa Birliği (AB) politikalarına karşı temkinli bir duruş sergilediği biliniyor. Eski lider, "Rusya ile diyaloğun sürdürülmesi gerektiği" yönündeki açıklamalarıyla da öne çıkmıştı.

[Ukrayna'ya askeri yardım[/B] gönderilmesi konusunda çekinceli bir tutum benimseyen Radev, dönemin başbakanı Boyko Borisov ile yaşadığı gerilimlerle de sık sık gündeme gelmişti.

Radev, 2025 yılında, Bulgaristan'ın avroya geçişi için referandum yapılmasını önermiş ve bu önemli kararın doğrudan halk tarafından verilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Sizce Radev'in koalisyonunun bu seçim başarısı, Bulgaristan'ın AB ve Rusya politikalarında bir değişime yol açar mı?
rumen-radev-aa-2454781.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri