Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🇧🇬 Bulgaristan'da Seçim Sonuçları Açıklandı: İlerici Bulgaristan Koalisyonu Zaferi

✖ Kapat
Duyuru
✖ Kapat
Duyuru
📍Bulgaristan Devlet Televizyonu tarafından paylaşılan resmi olmayan sonuçlara göre, oyların yüzde 90'ından fazlası sayıldı. Rumen Radev liderliğindeki İlerici Bulgaristan Koalisyonu, oyların yaklaşık yüzde 45'ini alarak, 240 sandalyeli mecliste 135 sandalye kazandı.

Başkent Sofya'daki parti merkezinde basına açıklama yapan Radev, "Bu sadece ilk adım. Bu, umudun güvensizliğe karşı zaferidir, özgürlüğün korkuya karşı zaferidir." ifadelerini kullandı. Radev, beklentilerin ve umutların büyük olduğunu, bunun da büyük bir sorumluluk anlamına geldiğini belirtti.

Açıklamasında, "Yeniden seçime gidilmemesi için elimizden geleni yapacağız." diyen Radev, "güçlü bir Avrupa'nın içinde, güçlü bir Bulgaristan olması gerektiği" mesajını verdi.

Paylaşılan verilere göre, Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) ile Değişime Devam-Demokratik Bulgaristan İttifakı (PP-DB) oyların yüzde 12'sini aldı. Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) yüzde 6, Vızrajdane (Diriliş) Partisi ise yüzde 4 oy alarak barajı geçen diğer partiler oldu.

Dimitrovgrad kentinde 1963'te doğan Radev, kariyerinde "ülkenin en tecrübeli jet pilotu" olarak ilerledi. Korgeneral rütbesine yükselerek Bulgaristan Hava Kuvvetleri Komutanı görevini yürüttü.

Radev, askeri görevinden 2016 yılında ayrılarak siyasete girdi ve aynı yıl düzenlenen seçimde cumhurbaşkanı seçildi. 2021'deki cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci dönemi için yeniden seçilen Radev, Ocak 2026'da görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Ülkede yapılan bu seçimi Radev'in kurduğu koalisyonun önde tamamlaması, Bulgar siyasetçinin 10 yıllık cumhurbaşkanlığı dönemindeki icraatlarını tekrar gündeme getirdi.

Radev'in, Avrupa Birliği (AB) politikalarına "temkinli" yaklaştığı biliniyordu. Siyasetçi, "Rusya ile diyaloğun sürdürülmesi gerektiği" yönündeki açıklamalarıyla dikkat çekmişti.

[Ukrayna](/B)'ya askeri yardım gönderilmesi konusunda çekinceli bir tutum sergileyen Radev, eski başbakan Boyko Borisov ile yaşadığı gerilimlerle de sık sık gündeme gelmişti.

Radev, 2025 yılında avroya geçiş için referandum yapılmasını önermiş ve bu kararın doğrudan halk tarafından verilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Sizce Radev liderliğindeki yeni hükümet, Bulgaristan'ın AB ve NATO'daki konumunu nasıl etkileyecek?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri