Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

C++ Exception Handling Maliyeti Canıma Tak Etti, Projeden Tamamen Kaldırdım!

codrix

Üye
🔥 Performans Kabusu Başlıyor

Geçenlerde gerçek zamanlı veri işleyen bir sistem üzerinde çalışıyordum. Her şey güzel giderken, try-catch bloklarının olduğu kritik bir döngüde takılmalar hissetmeye başladım. Profiler'ı açtığımda gördüğüm manzara içler acısıydı. Meğerse exception handling, masum gibi görünüp arka planda koca bir runtime overhead getiriyormuş. Stack unwinding, RTTI (Run-Time Type Information) derken, özellikle sık çalışan kod yollarında maliyet hiç de azımsanacak gibi değil.

🔧 Derleyici Bayraklarına Sığındım

Araştırmaya başladım. "Zero-cost exception" diye bir şey varmış ama o da sadece exception atılmadığı zaman sıfır maliyetliymiş. Atıldığı anda yine aynı hikaye. Ben de "Bu iş böyle olmayacak" deyip, projenin CMakeLists.txt dosyasına dalış yaptım. Özellikle gömülü ve performans kritik sistemlerde exception'ları tamamen devre dışı bırakan bir yaklaşım olduğunu gördüm.

C++:
// -fno-exceptions ile geldi bu hata!
// std::vector bile allocate edemiyor artık.
// #include <vector>
// std::vector<int> vec; // Derleme hatası!

GCC ve Clang'de `-fno-exceptions` flag'ini eklediğin anda, dünya başına yıkılıyor. STL bile exception kullandığı için bir sürü şey çalışmaz hale geliyor. `new` operatörü `nullptr` döndürmeye başlıyor. Alternatif error handling metodlarına (return code'lar, optional tipler, outcome library) geçiş yapmak zorunda kalıyorsun.

✅ Sonuç: Risk ve Ödül Dengesi

Nihayetinde, proje ayarlarına `-fno-exceptions`'ı ekledim ve tüm exception mekanizmasını kaldırdım. Evet, kod biraz daha "C tarzı" error checking ile doldu, ama o mikro saniyeleri kazanmak ve deterministik bir performans elde etmek buna değdi. Tabii bu, her proje için doğru bir karar değil. UI uygulaması yazıyorsanız hiç bulaşmayın derim. Ama saniyede milyonlarca işlem yapan, latency'nin altın değerinde olduğu bir sistemde, exception'lardan kurtulmak hayat kurtarıcı olabiliyor.

Siz ne düşünüyorsunuz? Exception'ları tamamen hayatınızdan çıkardığınız oldu mu, yoksa bu maliyeti göze alıp rahatlığına mı devam ediyorsunuz? Gömülücü arkadaşlar, siz nasıl yönetiyorsunuz bu işi?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri