Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Docker Compose Dosyasının Temel Yapısını Anlama: version, services, networks ve volumes Bölümleri

devster

Üye
Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere Docker Compose ile uğraşan herkesin mutlaka hakim olması gereken, docker-compose.yml dosyasının temel yapısını ve en önemli bölümlerini anlatacağım. Bu rehberi okuduktan sonra, karşınıza çıkan her compose dosyasını rahatlıkla okuyabilir, kendi ihtiyaçlarınıza göre düzenleyebilir ve birden fazla konteyneri tek komutla yönetmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Ben de kendi sunucu ortamlarımda bu yapıyı sıklıkla kullanıyorum.

📦 Docker Compose Nedir ve Neden Önemli?

Docker Compose, tek bir komutla (docker-compose up) birden fazla Docker konteynerini tanımlamamıza, başlatmamıza ve birbirine bağlamamıza yarayan bir araçtır. Özellikle web uygulamaları (örn: bir web sunucusu, bir veritabanı ve bir önbellek sunucusu) gibi birbiriyle konuşan servisleri yönetmek için vazgeçilmezdir. Tüm bu ilişki, tek bir YAML dosyasında tanımlanır.

⚙️ Temel Yapı Taşları: version, services, networks, volumes

Temel bir docker-compose.yml dosyası genellikle bu dört ana bölümden oluşur. Şimdi bunları teker teker inceleyelim.

1️⃣ version Bölümü

Bu bölüm, kullandığımız Compose dosya formatının sürümünü belirtir. Farklı sürümler, farklı özellikleri ve yazım kurallarını destekler. En yaygın ve stabil kullanılan sürüm "3.8"dir. Bu satır, Docker Engine ve Compose sürümünüzle uyumlu olmalıdır.

YAML:
version: '3.8'

2️⃣ services Bölümü (En Önemlisi!)

Bu, compose dosyamızın kalbidir. Çalıştırmak istediğimiz her bir konteyner (servis) burada tanımlanır. Her servis için image, port, environment variables, volumes gibi ayarları yaparız.

Örnek bir "web" ve "db" servisi tanımlayalım:

YAML:
services:
  web:
    image: nginx:latest
    container_name: benim_nginx
    ports:
      - "80:80"
    volumes:
      - ./web-data:/usr/share/nginx/html
    depends_on:
      - db

db:
    image: mysql:8.0
    container_name: benim_mysql
    restart: always
    environment:
      MYSQL_ROOT_PASSWORD: cok_gizli_sifrem
      MYSQL_DATABASE: benimdb
    volumes:
      - db_data:/var/lib/mysql

Burada, `web` servisi 80 portunu host makinenin 80 portuna bağlar ve bir klasörü mount eder. `depends_on` ile de `db` servisi başladıktan sonra kendisinin başlayacağını söyler. `db` servisi ise ortam değişkenleri ve kalıcı bir volume ile tanımlanmış.

3️⃣ volumes Bölümü

Servislerin dışında, üst seviyede volume'leri tanımladığımız bölümdür. Yukarıdaki örnekte `db_data` isimli bir volume kullandık. İşte onun tanımı burada yapılır. Docker, bu volume'ü otomatik olarak yaratır ve yönetir. Bu sayede konteyner silinse bile veriler korunur.

YAML:
volumes:
  db_data:

Eğer host makinenizdeki belirli bir yolu mount etmek istiyorsanız (buna "bind mount" denir), bunu direkt `services` altında, yukarıda `./web-data` yolunda yaptığımız gibi belirtirsiniz. Bu durumda bu bölüme ek bir tanım gerekmez.

4️⃣ networks Bölümü

Varsayılan olarak Compose, tüm servisleri aynı özel ağa bağlar. Ancak özel ağ ayarları yapmak veya harici ağlar kullanmak isterseniz bu bölümü kullanırsınız. Örneğin, özel bir subnet ile bir ağ tanımlayabilirsiniz.

YAML:
networks:
  benim_agim:
    driver: bridge
    ipam:
      config:
        - subnet: 172.20.0.0/24

Servislerinizi bu ağa bağlamak için, servis tanımına `networks: - benim_agim` satırını eklemeniz gerekir.

⚠️ Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Pratik İpuçları

- YAML dosyalarında girinti (indent) çok önemlidir. Boşluk sayılarına dikkat edin. Genellikle 2 boşluk kullanılır.
- `container_name` belirtmezseniz, Docker Compose proje ismi ve servis isminden otomatik bir isim üretir. Ben genelde belirlemeyi tercih ediyorum, logları takip etmek daha kolay oluyor.
- Ortam değişkenlerini (environment) direkt dosyada yazmak güvenlik riski olabilir. Hassas bilgiler için .env dosyası kullanmanızı veya Docker'ın kendi secret yönetimini öğrenmenizi şiddetle tavsiye ederim.
- Dosya yolunu belirtirken, ./ ile başlayan göreli yollar, docker-compose.yml dosyasının bulunduğu dizine göredir. Çok dikkat etmelisiniz.
- Her değişiklikten sonra
Bash:
docker-compose up -d
komutunu çalıştırmak yerine,
Bash:
docker-compose down
ve sonra tekrar
Bash:
docker-compose up -d
yapmak bazen daha temiz sonuçlar verir, özellikle network veya volume tanımlarını değiştirdiyseniz.

🎯 Sonuç

Gördüğünüz gibi, Docker Compose dosyasının temel yapısı aslında oldukça mantıklı ve modüler. `version` ile başlayıp, `services` ile konteynerlerimizi tanımlıyor, `volumes` ve `networks` ile de bu konteynerlerin kaynaklarını ve iletişim yollarını yönetiyoruz.

Artık karşınıza çıkan bir compose dosyasını daha rahat analiz edebilirsiniz. Peki siz bu yapıyı kendi sunucularınızda nasıl kullanıyorsunuz? Özellikle `networks` kısmında özel ayarlar yapıyor musunuz yoksa varsayılan ağ yeterli mi geliyor? Aklınıza takılan veya eklemek istediğiniz bir nokta varsa aşağıya yazmaktan çekinmeyin. Hep birlikte öğrenelim.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri