- Akademi Ödülleri'nde, Filistinli ve İsrailli sinemacıların ortak çalışması olan 'No Other Land' (Başka Toprak Yok), En İyi Belgesel Ödülü'ne layık görüldü. Belgesel, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın güney ucunda bulunan Masafer Yatta bölgesindeki Filistinli toplulukların, İsrail ordusunun yıkım ve sürgün politikalarına karşı verdikleri mücadeleyi konu alıyor.
Filmin yönetmenliğini, Filistinli aktivist Basel Adra ve İsrailli gazeteci-yönetmen Yuval Abraham üstlendi. Belgesel, 2019-2023 yılları arasında, Adra'nın kişisel arşivinden alınan görüntülerle, İsrail ordusunun bölgedeki yıkım faaliyetlerini ve Filistinli halkın direnişini gözler önüne seriyor.
Ödül töreninde duygusal bir konuşma yapan Basel Adra, iki ay önce baba olduğunu belirterek, kızının kendisinin yaşadığı zorlukları yaşamamasını umut ettiğini ifade etti. Adra, "No Other Land, onlarca yıldır katlandığımız ve hâlâ direnmeye devam ettiğimiz acı gerçeği yansıtıyor." diyerek, dünyayı Filistin halkına yönelik adaletsizliği ve etnik temizliği durdurmak için harekete geçmeye çağırdı.
Yuval Abraham ise konuşmasında, filmi Filistinliler ve İsrailliler olarak birlikte yaptıklarını, çünkü birlikte seslerinin daha güçlü çıktığını vurguladı. Abraham, "Basel'e baktığımda kardeşimi görüyorum ama eşit değiliz. Ben sivil yönetim altında özgürüm, Basel ise hayatını mahveden ve kontrol edemediği askeri yasalar altında yaşıyor." diyerek, etnik üstünlüğün olmadığı, her iki halkın da ulusal haklara sahip olduğu siyasi bir çözümün gerekliliğine dikkat çekti.
'No Other Land', Berlin Film Festivali'nde de en iyi belgesel ödülünü kazanmış ve 24 ülkede dağıtım anlaşması yapmış olmasına rağmen, ABD'de henüz bir dağıtımcı bulamamıştır. Belgesel, izleyicilere İsrail-Filistin çatışmasının insani boyutunu derinlemesine aktarmakta ve iki halkın barış içinde bir arada yaşama umutlarını yansıtmaktadır.