Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Her Yeni Abstraction Katmanı, Debug Süresine Bir Katman Daha Ekliyor!

✖ Kapat
Duyuru
✖ Kapat
Duyuru

codrix

Üye
🤯 Debug Rüyamda Görüyorum Artık!

Dün gece yine bir `NullReferenceException` rüyası gördüm. Uyandığımda fark ettim ki, bu kabusun kaynağı kendi yazdığım, "her şeyi daha düzenli yapayım" derken oluşturduğum abstraction katmanları. Meğerse karmaşıklığı yönetmek için eklediğim her soyutlama, debug süresine yepyeni ve görünmez bir katman ekliyormuş.

🔍 Sorun Nerede? Tam Olarak Burada!

Şöyle bir senaryo: Basit bir veri çekme işlemin için bir `DataFetcher` interface'i yazdın. Sonra bunu implemente eden bir `HttpDataFetcher` class'ın var. Ardından caching eklemek için bir `CachedDataFetcher` decorator'ı yazdın. Loglama da olsun dedin, `LoggedDataFetcher` diye bir tane daha sardın. Sonunda çağırdığın yer şuna benziyor:

C#:
var data = await _loggedCachedFetcher.FetchAsync(url);

Harika görünüyor değil mi? Temiz, prensipli... Ta ki `data` null gelene kadar. İşte o an başlıyor asıl dram. Hata nerede? HTTP isteği mi başarısız oldu? Cache'teki data mı bozuldu? Logger mı patladı? Yoksa dependency injection container'ım mı yanlış bağlandı? Her bir abstraction, call stack'te izini sürdüğün zincire yeni bir halka ekliyor. Stack trace'in 15 satırı sadece senin yazdığın wrapper'ları atlamakla geçiyor.

💡 İsyan ve İtiraf Zamanı

YAGNI prensibini burada hatırlamak lazım. "Bunu ileride belki kullanırız" diye eklediğimiz her katman, bug'ı bulma hızımızı doğrudan düşürüyor. Özellikle debugger ile adım adım ilerlerken, asıl iş mantığına ulaşana kadar onlarca getter/setter ve delegasyon çağrısının içinden geçmek zorunda kalıyorsun. Meğerse sorun, basit bir API endpoint'inin döndüğü JSON formatındaki ufak bir değişiklikmiş!

KISS her zaman kazanır. Abstraksiyon gerçekten gerekli mi? Bu katman olmadan kod işini görebilir mi? Cevap evet ise, o katmanı eklememek en büyük erdemdir. Debug süren, gelecekteki senin ve takım arkadaşlarının mental sağlığı için.

Peki ya siz? Hiç "daha temiz kod" yazayım derken, debug ederken kendinizi labirentin ortasında kaybolmuş buldunuz mu? Bu abstraction çılgınlığına karşı nasıl bir denge kuruyorsunuz? "Şurada bir katman daha olsa keşke" dediğiniz veya tam tersine "Keşke hiç bulaşmasaydım" dediğiniz oldu mu?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri