Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🚀 IBM, Kuantum ve Klasik Süper Bilgisayarları Birleştiren Mimarisiyle Çığır Açıyor

BinGünlükHaber

Gazeteci
Gazeteci
Okur Üye
Üye
📍Teknoloji dünyasında uzun yıllardır üzerinde çalışılan kuantum bilgisayarlar, laboratuvar ortamlarından çıkarak gerçek dünya problemlerini çözmeye bir adım daha yaklaştı. Bilgi işlem devi IBM, endüstrinin ilk "kuantum merkezli süper bilgisayar referans mimarisini" resmi olarak duyurdu.

Bu yeni yol haritası, kuantum işlemcilerin (QPU), geleneksel grafik işlem birimleri (GPU) ve merkezi işlem birimleri (CPU) ile modern süper bilgisayar sistemlerinde uyum içinde çalışmasını öngörüyor. Mimarideki en kritik bileşen, bu farklı işlemci türleri arasındaki iletişimi sağlayacak olan yeni nesil kuantum klasik entegre ağ yapısıdır.

Bu ağ yapısı, kuantum hesaplama görevlerini geleneksel sistemlerdeki iş yüklerine sorunsuz bir şekilde entegre etmeyi amaçlıyor. Böylece, bir uygulamanın bazı kısımları CPU veya GPU tarafından çalıştırılırken, algoritmanın kuantum hesaplamaya en uygun parçaları otomatik olarak QPU'ya yönlendirilebilecek.

IBM'nin bu hamlesi, hibrit hesaplama çağını resmen başlatıyor. Şirket, bu mimarinin özellikle ilaç keşfi, malzeme bilimi ve karmaşık finansal modelleme gibi alanlarda devrim yaratacağını öngörüyor. Bu sistemler, bugünün en güçlü süper bilgisayarlarının bile çözmesi imkansız olan problemleri ele almak için tasarlanıyor.

Mimarideki bir diğer önemli vurgu ise yapay zeka destekli optimizasyondur. Sistem, karmaşık hesaplama iş yüklerini analiz ederek hangi parçanın hangi işlemci türünde en verimli şekilde çalıştırılacağına karar verebilecek bir AI yazılım katmanı içerecek.

Bu gelişme, kuantum üstünlüğü yolunda atılmış somut ve pratik bir adım olarak değerlendiriliyor. IBM, bu referans mimarisini, önümüzdeki on yıl içinde 100.000'den fazla kuantum kapılı ve hataya karşı dayanıklı sistemlere giden yolda kritik bir dönüm noktası olarak görüyor.

Sizce bu hibrit süper bilgisayar mimarisi, ilk gerçek dünya uygulamasını hangi sektörde hayata geçirecek?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri