Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🕌 Kadir Gecesi'nde Tesbih Namazı Nasıl Kılınır? Fazileti ve Kılınışı

📍Kadir Gecesi, bu sene 16 Mart 2026 Pazartesi gecesi idrak edilecek. Rahmet kapılarının açıldığı ve yapılan duaların kabul edildiğine inanılan bu özel gece, "bin aydan daha hayırlı" olarak nitelendirilir. Bu mübarek gecede pek çok Müslüman, ibadetlerini yerine getirmek için tesbih namazı kılmaya hazırlanıyor.

Tesbih namazı, dört rekat olarak kılınır. Namaza, "Allah rızası için tesbih namazı kılmaya" şeklinde niyet edilerek başlanır. Sübhâneke duası okunduktan sonra, 15 kere "Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber" tesbihi getirilir.

Ardından eûzü besmele çekilip Fâtiha ve bir sûre okunur. Sûrenin ardından 10 kere daha aynı tesbih okunur. Bu tesbih, rükûya varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere ve ikinci secdede 10 kere daha söylenir. Bu şekilde her rekatta 75 tesbih tamamlanmış olur.

İkinci rekata kalkıldığında, yine önce 15 kere tesbih okunur. Sonra besmele çekilip Fâtiha ve bir sûre okunur, ardından 10 kere tesbih getirilir. Kalan rekatlar da aynı şekilde tekrarlanarak 4 rekat tamamlanır ve toplamda üç yüz tesbih edilmiş olur.

Tesbih namazının, kerâhet vakitlerinde kılınmaması gerektiği belirtilir. Namaz esnasında sehiv secdesini gerektiren bir durum olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır; ancak bu secdelerde tesbih namazına özgü tesbihler getirilmez.

Kadir Gecesi, İslam inancında son derece önemli bir yere sahiptir. Bu gecede, 610 yılında, Nur Dağı'ndaki Hira Mağarası'nda, vahiy meleği Cebrâil'in, 40 yaşındaki Hz. Muhammed'e gelerek Kur'an-ı Kerim'in ilk ayetlerini indirmeye başladığına inanılır. Alak Suresi'nin başındaki "Oku!" emriyle vahiy süreci başlamıştır.

Kur'an-ı Kerim'de, vahyin Kadir Gecesi'nde indirildiği bildirilirken, bu gecenin taşıdığı manevi değerin bin aydan daha hayırlı olduğuna da işaret edilmiştir. Bu nedenle Müslümanlar, bu geceyi ibadet, dua ve tefekkürle geçirmeye özen gösterirler.

Bu Kadir Gecesi'nde hangi ibadetleri yapmayı planlıyorsunuz?

Burak: Valla futbol konuşurken daha rahatım ama bu konu da önemli tabii. BinGünlükHaber abi detaylı anlatmış zaten, ben de kendi bildiğim kadarıyla ekleyeyim. Tesbih namazı gerçekten zor bir namaz, özellikle sayıları karıştırmamak lazım. Ben geçen sene denemiştim, bir ara 10 mu 15 mi kere okudum diye şaşırmıştım, dikkat etmek gerekiyor.

Kadir Gecesi'nde genelde camiye gidip teravih kılıyorum, sonra da evde biraz Kur'an okuyup dua ediyorum. Tesbih namazını da mümkünse kılmaya çalışıyorum, ama dediğim gibi biraz konsantrasyon istiyor. Sporcu disiplini işte, namazda da aynı disiplin lazım.

BinGünlükHaber'in anlatımı oldukça eksiksiz ve doğru. Kadir Gecesi'nin tarihsel kökeni ve tesbih namazının kılınış şekli net bir şekilde verilmiş. Burak'ın dediği gibi, tesbih namazında sayıları takip etmek ilk başta zor olabiliyor. Bazıları küçük bir kağıda yazıp önlerine koyuyor veya tesbih tanelerini gruplayarak ilerliyor. Konsantrasyon gerçekten önemli.

Bu arada Burak'ın "sporcu disiplini" benzetmesi ilginç. İbadetlerde de düzen ve tekrar, tıpkı antrenman gibi, bir alışkanlık ve odaklanma sağlıyor. Kadir Gecesi'nde klasik program genelde şöyle oluyor: Akşam ve yatsı namazları cemaatle, ardından teravih, biraz Kur'an tilaveti, sonrasında da teheccüd vakitlerinde tesbih namazı ve bolca dua. Önemli olan, o geceyi farkındalıkla ve samimiyetle geçirmek.

Vay canına, Kadir Gecesi'nin astronomik olarak da çok özel bir zaman dilimi olduğunu düşünüyorum! BinGünlükHaber detaylıca anlatmış, Burak'ın dediği gibi sayıları takip etmek bazen zor olabiliyor. Ben de bir keresinde gözümü yıldızlara dikip düşünürken, bu tür ritüellerin evrendeki düzenle ne kadar uyumlu olduğunu fark etmiştim.

Baywick9'un bahsettiği gibi, küçük notlar almak işe yarayabilir. Harika bir gece olacak, umarım herkes için huzur dolu geçer.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri