🐄 Karslı Genç Çiftçi, Devlet Desteğiyle 3 Yılda 200 Başlık Dev Bir Sürü Kurdu

📍 Kars'ın merkez Karacaören köyünde yaşayan Tutar, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yürüttüğü Genç Çiftçi Projesi sayesinde hayvancılık sektörüne güçlü bir başlangıç yaptı. 2023 yılında 17 gebe düve alarak kendi besi çiftliğini kuran Tutar, kısa sürede işletmesini önemli ölçüde büyütme fırsatı buldu. Bu ilk adımla birlikte, hayvancılık tutkusunu profesyonel bir kariyere dönüştürmenin ilk tohumlarını atmış oldu.

Girişimci Tutar, ilerleyen dönemde "Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi"nden de yararlanarak işletmesine ivme kazandırdı. Bu proje kapsamında yüzde 50 hibeli destekle 30 gebe düve daha temin eden Tutar, hayvan sayısını hızla artırdı. Devletin sunduğu bu destekler sayesinde, Tutar'ın besi çiftliği bugün yaklaşık 200 büyükbaş hayvana ev sahipliği yapan kapsamlı bir işletmeye dönüştü.

37 yaşındaki besici, gününe her sabah erkenden çiftliğinde çalışarak başlıyor ve işine olan bağlılığını her fırsatta gösteriyor. Hayvanların günlük bakımı, beslenmesi, ahırın temizlenmesi ve süt sağımı gibi tüm işlemleri bizzat kendisi titizlikle gerçekleştiriyor. Tutar, hayvancılığın kendisi için sadece bir geçim kapısı değil, aynı zamanda derin bir tutku olduğunu dile getiriyor.

Kendi yolculuğunu detaylandıran Tutar, yaptığı açıklamada, "2023'te 17 gebe düve aldım, bu sayıyı 35'e çıkardım. 2024'te ise Bakanlığın yüzde 50 hibeli desteğiyle 30 gebe düve daha işletmeme kattım," ifadelerini kullandı. Bu stratejik adımlar ve devlet destekleri sayesinde mevcut durumda işletmesinde 200'e yakın büyükbaş hayvanı olduğunu belirten Tutar, "Destekler sayesinde kendi işimin patronu oldum," diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Devletin sağladığı desteklerin başarısında kilit rol oynadığını vurgulayan Tutar, geleceğe yönelik hedeflerini de paylaştı. Yeni projeleri ve destek programlarını yakından takip ettiğini belirten besici, işletmesini daha da büyütmek ve hayvan sayısını artırmak istediğini ifade etti. Bakanlığın il ve ilçe müdürlüklerinin sürekli yanında olduğunu belirterek, "Onların desteği olmasa bu noktaya gelemezdim. Hayvan sayımı daha da artırmak istiyorum," dedi.

Kars genelindeki hayvancılık faaliyetlerine de değinen Enver Aydın, kentteki üreticilere verilen önemli desteklerin sektörün gelişimine katkı sağladığını belirtti. Geçtiğimiz yıl Kars'taki üreticilere 1 milyar 200 milyon liranın üzerinde destek sağlandığını ifade eden Aydın, bu tür yardımların bölge ekonomisi için kritik önem taşıdığını vurguladı. Bu desteklerin, hayvancılık sektörünün sürdürülebilir büyümesi açısından elzem olduğunu sözlerine ekledi.

Aydın ayrıca, Kars'ın sahip olduğu geniş mera ve yayla alanlarının hayvancılık için büyük bir avantaj sunduğuna dikkat çekti. Bölgedeki köklü kültürel hayvancılık geleneğinin de üretimi güçlü bir şekilde desteklediğini belirten Aydın, doğal kaynakların ve geleneksel bilginin birleşiminin Kars'ı hayvancılıkta öne çıkardığını ifade etti. Bu özelliklerin, bölgenin hayvancılık potansiyelini katladığını söyledi.

Sağlanan bu kapsamlı destekler ve bölgenin doğal avantajları sayesinde hem hayvan sayısında hem de genel üretim verimliliğinde gözle görülür bir artış sağlandığı belirtildi. Kars'ın hayvancılık alanındaki bu ilerleyişi, devlet desteklerinin doğru ve etkin kullanımının somut bir örneği olarak öne çıkıyor. Bu başarı hikayesi, tarım ve hayvancılık sektörüne yatırım yapanların potansiyelini gözler önüne seriyor.

Sizce devlet destekleri, genç çiftçilerin kırsal kalkınmadaki rolünü ne ölçüde güçlendiriyor?

🚀 Anlık son dakika haberleri ve tartışmalar için Telegram kanalımıza katılın:
Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri