Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ketojenik Diyette Kabızlık Sorunu Yaşadım, İşte Lif Alımını Artırmak İçin Yaptıklarım

Aedcimne

Üye
Merhaba arkadaşlar! Ketojenik diyete başladığım ilk iki hafta, yağ yakımı ve enerji konusunda harika hissetsem de tuvalet alışkanlıklarımda ciddi bir yavaşlama oldu. Her şeyi doğru yaptığımı düşünüyordum ama bu durum beni gerçekten rahatsız etmeye başlamıştı. Araştırdım ve deneyimledim, sonunda birkaç basit yöntemle bu sorunu büyük ölçüde çözdüm. Siz de benzer bir sıkıntı yaşıyorsanız, belki benim deneyimlerim işinize yarayabilir.

🌱 Yeşillikleri ve Sebzeleri Akıllıca Seçmek

Keto dostu sebzelerin lif değerlerini öğrenmek ilk adımımdı. Ispanak, roka, marul gibi yeşillikleri her öğüne bolca eklemeye başladım. Özellikle avokado bu konuda en büyük kurtarıcım oldu. Hem sağlıklı yağ kaynağı hem de müthiş bir lif deposu. Bir de brokoli ve karnabaharı hafifçe buharda pişirip tüketmek (çiğ hali bazen gaz yapabiliyor) bağırsak hareketlerimi ciddi anlamda düzenledi.

💊 Takviyelerden Destek Almak

Sadece gıdalarla yetinmeyip, araştırmalarım sonucu psyllium husk (karnıyarık otu tohumu) ile tanıştım. Günde bir tatlı kaşığı kadarını bir büyük bardak suyla karıştırıp içiyorum. İlk başta tadı ve kıvamı biraz tuhaf geldi ama alıştım. Suyu mutlaka artırmak gerektiğini de acı bir şekilde öğrendim, yoksa tam tersi etki yapabiliyor. Ayrıca magnezyum sitrat takviyesinin de kasları rahatlatıcı etkisiyle yardımcı olduğunu hissettim. Tabii bunları kullanmadan önce kendi araştırmanızı yapın, ben sadece kendi tecrübemi paylaşıyorum.

🚫 Yapılan Yaygın Hatalar ve Suyun Önemi

Fark ettim ki keto yaparken su içmeyi inanılmaz unutuyormuşum. Vücut karbonhidrat depolamayınca suyu da tutmuyormuş. Artık yanımda her zaman bir şişe su var ve günde 3-3.5 litre içmeye çalışıyorum. Bir diğer hata da fazla peynir ve işlenmiş keto atıştırmalıklara yüklenmekti. Bunları azaltıp, yerine doğal yağ ve yeşil sebzeleri koyunca sistemim hemen tepki verdi.

💡 Küçük Ama Etkili Pratik Tüyolarım

Keto Simit: Psyllium husk, yumurta, badem unu ve kabartma tozuyla yaptığım mini simitler hem doyurucu hem de lif bombası oldu.
Chia Tohumu: Bir gece önceden bir bardak badem sütüne iki yemek kaşığı chia tohumu karıştırıp buzdolabına koyuyorum. Sabah keto chia pudingim hazır!
Zeytinyağı: Sabahları bir yemek kaşığı sızma zeytinyağı içmek bazı kaynaklarda öneriliyor. Ben denedim ve bana iyi geldi, sindirim sistemimi yağlayıp rahatlattığını hissettim.

Sonuç olarak, keto yaparken kabızlık sanıldığı kadar kaçınılmaz bir kader değilmiş. Doğru lif kaynaklarını seçmek, su içmeyi asla ihmal etmemek ve biraz yaratıcı olmak benim çözüm yolumu oluşturdu. Tabii vücudun alışma sürecine de zaman tanımak gerekiyor.

Peki siz keto veya başka bir diyet yaparken benzer sorunlar yaşadınız mı? Sizin deneyip işe yaradığını düşündüğünüz başka yöntemler var mı? Paylaşırsanız çok sevinirim!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri