Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

LiteSpeed Web Server ile Object Cache (Redis/Memcached) Entegrasyonu ve PHP İşlem Süresi Optimizasyonu

✖ Kapat
Duyuru
✖ Kapat
Duyuru

stackor

Üye
Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere LiteSpeed Web Server'ın gücünü bir üst seviyeye taşıyacak, özellikle WordPress, OpenCart veya benzeri dinamik uygulamalar çalıştıran sunucularınızda PHP işlem sürelerini (TTFB) gözle görülür şekilde düşürecek bir optimizasyondan bahsedeceğim: Object Cache (Nesne Önbelleği) entegrasyonu. Redis veya Memcached kullanarak veritabanı sorgu yükünü azaltıp, sitenizin yıldırım hızına kavuşmasını sağlayacağız.

🔍 Object Cache Nedir ve Neden Önemli?

Dinamik bir web sitesi her sayfa yüklemesinde veritabanından veri çeker. "Son yazılar", "kategori listesi", "kullanıcı oturumu" gibi sıkça tekrarlanan sorgular her seferinde yeniden işlenir ve bu da CPU/RAM kullanımını artırır, yanıt süresini uzatır. Object Cache, bu sorgu sonuçlarını RAM'de (Redis veya Memcached içinde) saklayarak, aynı veri tekrar istendiğinde direkt RAM'den getirilmesini sağlar. LiteSpeed'nin LSCache ile birlikte kullanıldığında müthiş bir performans ikilisi oluşturur.

⚙️ Adım 1: Redis veya Memcached Kurulumu ve Yapılandırması

Öncelikle sunucumuza Redis veya Memcached kurmalıyız. Ben genelde daha zengin veri yapıları ve kalıcılık seçenekleri sunduğu için Redis'i tercih ediyorum. Hangisini seçerseniz seçin, kurulumu oldukça basit.

Redis kurulumu için (CentOS/RHEL 7/8 örneği):

Bash:
sudo yum install epel-release
sudo yum install redis
sudo systemctl start redis
sudo systemctl enable redis

Memcached kurulumu için:

Bash:
sudo yum install memcached
sudo systemctl start memcached
sudo systemctl enable memcached

Kurulum sonrası, güvenlik için /etc/redis.conf veya /etc/memcached.conf dosyalarında basit ayarları kontrol edin. Redis için `bind 127.0.0.1` satırının aktif olduğundan, Memcached için `-l 127.0.0.1` parametresinin set edildiğinden emin olun ki dışarıdan erişilemesin.

🔗 Adım 2: PHP için Redis/Memcached Eklentisinin Kurulması

Cache sunucumuz hazır, şimdi PHP'nin onunla konuşabilmesi için gerekli eklentiyi kuralım. LiteSpeed ile birlikte genelde `lsphp` paketleri kullanılır. PHP versiyonunuza uygun eklentiyi yükleyin.

Örneğin, lsphp74 ve Redis için:

Bash:
sudo yum install lsphp74-redis

Memcached için:

Bash:
sudo yum install lsphp74-memcached

Kurulumdan sonra LiteSpeed Admin Panel'den (WebAdmin Console) veya komut satırından PHP info sayfasını kontrol ederek eklentinin yüklendiğinden emin olun.

Bash:
/usr/local/lsws/lsphp74/bin/php -m | grep -i redis

⚠️ Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu noktada çok önemli bir uyarı vermem gerekiyor. Object Cache eklentileri (özellikle `redis` ve `memcached`) bazen aynı anda yüklendiğinde çakışabilir. Uygulamanızın (örn. WordPress) hangi eklentiyi kullanacağını desteklediğine bakın. Genelde sadece BİR TANESINI yüklemek yeterlidir. Benim tavsiyem, Redis kullanacaksanız sadece `lsphpXX-redis` paketini kurmanız.

🚀 Adım 3: Web Uygulamanızı Object Cache için Yapılandırma

Cache sunucusu ve PHP eklentisi hazır. Şimdi sıra web uygulamanızda bu cache mekanizmasını aktif etmekte. Örnek olarak WordPress üzerinden gidelim.

WordPress'te Object Cache'i aktif etmek için bir "Object Cache Drop-in" dosyasına ihtiyacınız var. En popüler eklentilerden biri "Redis Object Cache" veya "Memcached Redux". Bu eklentileri kurup aktif ettiğinizde, genellikle otomatik olarak gerekli `object-cache.php` dosyasını /wp-content/ dizinine yerleştirir ve yapılandırır.

Eklentinin arayüzünden "Enable Object Cache" butonuna tıkladığınızda, aşağıdakine benzer bir başarı mesajı görmelisiniz:

Kod:
Connected to Redis successfully.
Using Redis v6.2.6 with phpredis v5.3.7.
Status: Connected
Hit Ratio: 94.7%

Bu oran ne kadar yüksekse, veritabanı yükünüz o kadar azalıyor demektir.

📊 Adım 4: Performans Testi ve Sonuçların Değerlendirilmesi

Her şeyi yapılandırdıktan sonra, optimizasyonun etkisini ölçmek çok önemli. Birkaç yöntem önereyim:

1. LiteSpeed Real-Time Stats: LiteSpeed Admin Panel'deki "Real-Time Stats" bölümünden PHP işlem sürelerini (Req Process Time) izleyin. Object Cache aktifleştikten sonra ortalama sürenin düştüğünü göreceksiniz.
2. Terminal ile TTFB Testi: Basit bir `curl` komutu ile ilk bayt alma süresini ölçebilirsiniz.

Bash:
curl -o /dev/null -s -w 'Time to First Byte: %{time_starttransfer}s\n' https://siteniz.com

3. WordPress Eklenti Panosu: Kullandığınız Object Cache eklentisinin arayüzü, cache "hit/miss" oranlarını ve kaydedilen bellek miktarını size gösterecektir.

Object Cache, özellikle oturum açık kullanıcılar, WooCommerce sepeti gibi kişiselleştirilmiş içeriklerde ve yoğun veritabanı sorgusu gerektiren sayfalarda inanılmaz bir fark yaratır. LSCache ile önbelleğe alınamayan bu dinamik kısımlar, artık RAM'den ışık hızında servis edilir.

Umarım bu rehber faydalı olmuştur. Bu konfigürasyonu ben kendi sunucularımda, özellikle yoğun trafik alan müşteri sitelerinde standart olarak uyguluyorum ve gerçekten performans kurtarıcı olduğunu söyleyebilirim.

Peki ya siz? Object Cache için Redis ve Memcached arasında hangisini tercih ediyorsunuz? Veya bu entegrasyonla ilgili farklı deneyimleriniz var mı? Sorularınız ve kendi yöntemleriniz için yorumlara yazmayı unutmayın. Herkese sorunsuz ve hızlı sunucular!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri