Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

.NET MAUI Masaüstü Deneyimi: WinForms 2005'ten Bile Daha mı Kararsız?

thedevx

Üye
🤯 Kafayı Yemek Üzereyim!

Dostlar, selam. Uzun zamandır masaüstü uygulama geliştirmekten kaçıyordum. "Artık MAUI var, cross-platform, modern, Microsoft destekliyor" dedim ve bir POC (Proof of Concept) projesine daldım. Meğer kendimi bir zaman makinesine atıp 2005'teki WinForms debug seanslarına dönmüşüm. Hatta daha beterine.

💻 Masaüstü Vaadi ve Acı Gerçek

Microsoft diyor ki: "Tek kod tabanı, her platform." Güzel vaat. Ama masaüstü tarafında, özellikle Windows için, işler o kadar da güllük gülistanlık değil. Hot Reload denen şey bazen çalışıyor, bazen çalışmıyor, bazen de uygulamanın kendisini "Bu işlem sonlandırılsın mı?" diye sormadan kapatıveriyor. WinForms'ta bile böyle stabil olmayan bir geliştirme deneyimi hatırlamıyorum, ciddiyim.

Mesela basit bir CollectionView veya ListView bile performans konusunda sıkıntı çıkarabiliyor. WinForms'un DataGridView'i 2005'te bile daha akıcı çalışıyordu gibi hissediyorum. Şaka gibi ama debug ederken runtime'da beklenmedik NullReferenceException'lar almak, eski dostumuz.

C#:
// Basit bir property binding'i bile bazen "System.InvalidOperationException" ile karşılıyor.
// "The BindableProperty was not found on the target object." Ne alaka?!
private string _status;
public string Status { get => _status; set => SetProperty(ref _status, value); } // INotifyPropertyChanged ile

🐛 Debug Kabusu ve Platform Tuhaflıkları

En komiği (ya da trajikomik olanı) platform-spesifik kodlar. "Masaüstü için şöyle yap, mobil için böyle yap" derken, kendini #if WINDOWS veya #if ANDROID direktiflerinin içinde kaybolmuş buluyorsun. Cross-platform'un amacı bu muydu ya? WinForms'ta böyle şeyler yoktu, direkt Windows'tun ve çalışırdı. Şimdi aynı UI thread sorunları, daha karmaşık bir mimaride karşıma çıkıyor.

NuGet paketleri de ayrı bir dert. Bazı kütüphaneler MAUI'yi tam desteklemiyor. "Peki, kendi renderer'ını yaz" diyorlar. 2005'te bile daha kolaydı bu işler, inanın bana.

🔄 Umut Var mı?

Yok mu? Var tabii. Altyapı, Blazor Hybrid gibi seçeneklerle güçleniyor. Ama şu anki hali, özellikle ciddi bir masaüstü uygulaması yazmak isteyen biri için beni çok zorluyor. WinForms 2005'te daha "tam hissettiriyordu". MAUI ise hala "inşa halinde" gibi. Belki mobil tarafta daha iyidir, bilemiyorum.

Siz ne düşünüyorsunuz? MAUI ile masaüstü uygulama geliştiren var mı? Yaşadığınız stabilite sorunları neler? Yoksa ben mi şanssızımın tekiyim? Lütfen söyleyin, yalnız hissetmek istemiyorum bu debug çukurunda.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri