Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Oyun Sunucusu Güvenlik Audit'i: Kullanıcı Şifrelerini Salt'sız Hash'lediğimi Öğrendiğim An

websterx

Üye
😱 Audit Günü ve Yüz Karası

Geçen hafta, uzun zamandır üzerinde çalıştığım indie oyun sunucumun ilk güvenlik audit'ini yaptırdık. Her şey yolunda gidiyor sanıyordum, ta ki güvenlikçi arkadaşımın "Kardeş, şu kullanıcı veritabanı tablosuna bir bakar mısın?" demesine kadar. Yüzümün aldığı rengi tahmin bile edemezsiniz.

🔍 Meğer Sorun Neymiş?

Ortaya çıktı ki, kullanıcı kayıt/login sistemini yazarken, şifreleri güya güvenli bir şekilde SHA-256 ile hash'liyordum. Ama koskoca salt eklemeyi UNUTMUŞUM! Yani direkt düz metni hash'leyip veritabanına atıyordum. Kodum aşağı yukarı şöyleydi:

Python:
import hashlib
def hash_password(plain_password):
    # BU KORKUNÇ, SAKIN YAPMAYIN!
    return hashlib.sha256(plain_password.encode()).hexdigest()

Güvenlikçi arkadaşım ekranda bu kodu görünce, "Sen şaka mı yapıyorsun?" bakışı attı. Meğerse aynı şifreyi kullanan tüm kullanıcıların hash değerleri aynı oluyormuş. Rainbow table saldırılarına da davetiye çıkarıyormuşum. Kafayı yiyecektim, cidden.

🛠️ Nasıl Düzelttim?

Hemen kolları sıvadım. Her kullanıcı için benzersiz bir salt oluşturup, onu şifreyle birleştirerek hash'lemem gerekiyordu. Ayrıca bcrypt veya Argon2 gibi daha modern, yavaş hash fonksiyonlarına geçmek daha mantıklıydı. Hızlıca bcrypt kütüphanesini kurup kodu baştan yazdım:

Python:
import bcrypt
def hash_password(plain_password):
    salt = bcrypt.gensalt()
    hashed = bcrypt.hashpw(plain_password.encode(), salt)
    return hashed.decode()  # Veritabanına string olarak kaydet

Tabii eski şifreleri de yeni sisteme migrate etmek gerekti. Kullanıcı bir sonraki login olduğunda, eski hash'i kontrol edip, doğruysa yeni yöntemle yeniden hash'leyip veritabanını güncellemek için bir mekanizma yazdım. İşin en stresli kısmı buydu, kimseyi dışarıda bırakmamak lazımdı.

💡 Alınan Acı Ders

Güvenlik, asla "sonra hallederim" denilecek bir konu değilmiş. En temel, 101 konulardan biri olan hash'leme işlemini bile yanlış öğrenmişim veya üşenmişim. StackOverflow'da bile "salt kullanın" diye bağıran onlarca cevap varken, ben nasıl atlamışım anlamadım. Şaka gibi ama gerçek.

Siz de benzer bir acemilik yaptınız mı? Ya da şifre güvenliği için bcrypt/Argon2 dışında önerebileceğiniz, production'da test ettiğiniz başka yöntemler var mı? Konuşalım, bir daha kimse bu hataya düşmesin.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri