Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🛢️ Petrol Arzında Tarihi Düşüş: Üretim 10 Milyon Varil Geriledi

✖ Kapat
Duyuru
✖ Kapat
Duyuru
📍Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan Petrol Piyasası Raporu'na göre, geçtiğimiz mart ayında küresel petrol arzında çok sert bir düşüş yaşandı. Bu düşüşün temel nedeni olarak, Orta Doğu bölgesindeki enerji altyapısına yönelik saldırılar ve Hürmüz Boğazı'ndan tanker geçişlerine getirilen kısıtlamalar gösterildi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefiklerinden oluşan OPEC+ grubunun günlük üretimi, söz konusu ayda 9 milyon 360 bin varil azalarak 42 milyon 390 bin varil seviyesine geriledi. Üretimdeki bu keskin düşüş, özellikle bazı üye ülkelerdeki ciddi azalışlardan kaynaklandı.

Suudi Arabistan'da günlük üretim 3 milyon 150 bin varil, Irak'ta 3 milyon varil, Kuveyt'te 1 milyon 350 bin varil ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde 1 milyon 270 bin varil azaldı. Bahreyn ve İran'daki düşüşler ise sırasıyla 130 bin ve 60 bin varil oldu.

ABD-İsrail ile İran arasındaki savaş ortamının yol açtığı bu sert üretim kayıpları, Kazakistan'ın başını çektiği bazı ülkelerdeki üretim artışlarıyla kısmen dengelendi. Ancak, OPEC+ dışı ülkelerin toplam üretimi de mart ayında 770 bin varil düşüş gösterdi.

Bu gruptaki düşüşün başlıca sorumlusu Katar oldu. Katar'ın günlük petrol üretimi, mart ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 1 milyon 450 bin varil azalarak 370 bin varil gibi çok düşük bir seviyeye indi. Buna karşılık, Brezilya'da rekor üretim ve ABD'de arzın toparlanması, küresel ölçekteki düşüşü bir miktar hafifletti.

Tüm bu gelişmelerin sonucunda, mart ayında küresel petrol arzı günlük 10 milyon 120 bin varil gibi çok büyük bir miktar azalarak 97 milyon 50 bin varil oldu. IEA, bu gelişmeyi tarihteki en büyük arz kesintisi olarak kayıtlara geçirdi.

Ajans, yaşanan arz şokunun yanı sıra, küresel petrol talebi için de düşük bir tahmin açıkladı. IEA'ya göre, bu yılki küresel talep geçen yıla kıyasla günlük yaklaşık 80 bin varil azalarak 104 milyon 259 bin varil seviyesinde gerçekleşecek. Bu öngörü, bir önceki aya ait rapordaki beklentiden günlük 730 bin varil daha düşük.

Talepteki bu aşağı yönlü revizyonun, günlük 200 bin varillik kısmı OECD ülkelerinden, günlük 530 bin varillik kısmı ise OECD dışı ülkelerden kaynaklanıyor. Özellikle ABD-İsrail ile İran arasındaki savaşın yol açtığı zayıf küresel ekonomik görünüm, talepteki düşüşün temel nedeni olarak gösteriliyor.

Raporda, 2024 yılının ikinci çeyreğinde öngörülen talep düşüşünün, geçen yılın aynı dönemine kıyasla günlük yaklaşık 1 milyon 500 bin varil olacağı ve bunun Kovid-19 salgınından bu yana görülen en keskin gerileme anlamına geldiği vurgulandı.

Sizce bu tarihi arz kesintisi ve talep düşüşü öngörüsü, önümüzdeki aylarda petrol fiyatlarını nasıl etkileyecek?
petrol-aa-1541514.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri