Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Requests ile API İstemcisi Yazdım, SSL'yi Kapatınca Güvenlik Duvarı Beni Hacker Sandı!

✖ Kapat
Duyuru
✖ Kapat
Duyuru

stackor

Üye
🤦‍♂️ "Sadece Hızlıca Test Edeceğim" Dedim...

Dün gece, yeni entegre etmem gereken bir servisin API'sini test etmek için basit bir Python scripti yazıyordum. Her şey normaldi, ta ki `verify=False` yazana kadar. Meğer o üç satırlık masum kod, şirketin güvenlik duvarında kıyamet koparacakmış.

🔒 SSL Doğrulamasını Kapatmak Ne Kadar Zararsız Görünürdü...

Bilirsiniz, bazen geliştirme ortamlarında geçersiz veya self-signed sertifikalar olur. Can sıkar. Ben de hızlıca işimi göreyim diye Requests kütüphanesinde şu meşhur (ve aslında tehlikeli) parametreyi kullandım:

Python:
response = requests.get('https://api.test.com/data', verify=False)

"Bir kerelik çalışsın da, sonra düzgün yaparım" mantığı. Çalıştı da... Hem de fazlasıyla!

🚨 İlk İşaret: İnternet Gitti!

Script'i çalıştırdıktan yaklaşık 30 saniye sonra, makinemden tüm dış bağlantılar kesildi. Slack, tarayıcı, her şey durdu. Önce "ağ mı gitti?" diye düşündüm. Sonra terminaldeki eski SSH bağlantımın da koptuğunu fark ettim. İçimden "Yok artık" dedim.

📞 Gelen Çağrı ve Yükselen Tansiyon

Tam panik halindeyken, IT güvenlik ekibinden bir arkadaş aradı. Sesi ciddiydi: "Abi, senin IP'den şüpheli bir trafik algılandı. Güvenlik duvarı, MITM (Man-in-the-Middle) saldırısı veya sertifika doğrulamasını atlatma girişimi olarak işaretledi ve otomatik olarak seni karalisteye aldı."

Kafayı yiyecektim! Meğerse `verify=False` kullanmak, güvenlik duvarının derin paket inceleme (DPI) sistemleri tarafından aktif bir güvenlik ihlali girişimi olarak yorumlanabilirmiş. Şaka gibi ama gerçek.

🛠️ Çözüm ve Alınan Ders[/COLUR]

Neyse ki IT ekibi anlayışlıydı, durumu açıkladım ve erişimimi geri açtılar. Asıl çözüm, geliştirme ortamı için geçerli olan CA sertifikasını sistemime eklemek ve `verify` parametresini doğru sertifika yoluna yönlendirmekti.

Python:
response = requests.get('https://api.test.com/data', verify='/path/to/dev_certificate.pem')

Özetle: `verify=False` asla, ama asla production kodu veya kurumsal ağda "hızlı test" için bile kullanılmamalı. Güvenlik sistemleri bunu ciddiye alıyor. Ben de aldım başıma geleni.

Siz de benzer bir "hızlı çözümün" başınızı ağrıttığı oldu mu? Ya da geliştirme ortamında SSL sertifikalarıyla uğraşmak için daha temiz bir yönteminiz var mı?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri