Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Rust'ın Cargo'su C++'ın CMake/vcpkg Kabusuna Karşı: Derleme Süresi Cehennemi!

✖ Kapat
Duyuru
✖ Kapat
Duyuru

codrix

Üye
🔥 C++ Dependency Kabusu ve Rust'a Kaçış

Kafayı yiyecektim gerçekten. Yeni bir C++ projesine başlayacaktım ve CMakeLists.txt yazmak, vcpkg ile kütüphane çekmek, derleyici flag'leriyle uğraşmak... Sanki asıl işimiz kod yazmak değil de, build sistemine hayatımızı adamakmış gibi. Şaka gibi ama, basit bir json kütüphanesi eklemek için 10 satır CMake yazdığınız oldu mu? Ben oldum.

✨ Cargo: İlk Karşılaşma Anındaki Şok

Sonra Rust'a geçtim. Cargo ile tanıştığım an, gözlerim doldu desem yeridir. Cargo.toml dosyasına sadece şunu yazıyorsun:

Kod:
[dependencies]
serde = { version = "1.0", features = ["derive"] }
reqwest = "0.11"

Ve sihirli bir şekilde `cargo build` her şeyi hallediyor. Kütüphaneler indiriliyor, versiyon uyumlulukları kontrol ediliyor, derleniyor. C++ dünyasında bu kadar basit bir şey için saatler harcadığımı düşününce, Cargo gerçek bir cennetti.

⏳ Derleme Cehennemi: "Compiling..." Yazısını Mıknatıs Yapsam?

Ama bu cennetin bir bedeli var tabii: DERLEME SÜRESİ. Özellikle temiz bir build (`cargo clean` sonrası) yaptığınızda, ekran saatlerce "Compiling..." yazısını kusuyor. Cargo tüm dependency'leri, onların dependency'lerini, ve onların da dependency'lerini sıfırdan derliyor. Bilgisayarın fanları kalkışa geçiyor, terminaldeki o ilerleme çubuğu sanki geriye doğru gidiyormuş gibi geliyor.

💡 Çareler ve İsyanlar

sccache gibi araçlarla derleme önbelleği yapmaya çalışıyorsun, `--release` flag'i ile debug sembollerinden kurtuluyorsun, daha hafif alternatif kütüphanelere yöneliyorsun. Ama yine de, o ilk derleme anı bir test gibi. Sabrınızı ölçüyor. "Acaba çay demlesem mi, kahve yapsam mı, bir bölüm dizi izlesem mi?" diye düşündürtüyor.

Sonuç olarak, Cargo'nun getirdiği muazzam kolaylık ve güven (evet, o borrow checker'ın hışmından bahsetmiyorum bile), bu derleme süresi cehennemine değer mi? Bence kesinlikle evet. C++'taki o build sistemi karmaşasında kaybettiğim zamandan çok daha az bir süre bu. Ama yine de, "Compiling..." yazısını görünce içimden bir "Ah be..." çekmiyor değilim.

Siz ne düşünüyorsunuz? C++ build sistemi mi daha çok sinir ediyor, yoksa Rust'ın uzun derleme süreleri mi? sccache gerçekten işe yarıyor mu, yoksa kendisi mi yeni bir dependency oldu? Terminal başında neler yapıyorsunuz o süre boyunca?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri