Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Spordan Önce İçilen Su Performansı Artırıyor Mu? Kendi Deneyimlerim

✖ Kapat
Duyuru
✖ Kapat
Duyuru

s0I0turk

Okur Üye
Üye
Merhaba arkadaşlar! Uzun zamandır düzenli spor yapmaya çalışıyorum ve geçenlerde fark ettim ki, antrenmandan önce düzenli ve yeterli su içtiğimde, hem daha enerjik hissediyorum hem de setlerim daha iyi geçiyor. Acaba bu sadece bana mı öyle geliyor, yoksa gerçekten hidrasyon performansı bu kadar etkiliyor? Sizin de başınıza geldi mi?

💧 "Susuz Kalmış Gibi Hissetmiyordum Ama..."

Ben de eskiden spordan hemen önce bir iki yudum su içip başlardım. Hatta bazen hiç içmezdim, "Midem dolu olmasın, rahatsız eder" diye düşünürdüm. Ta ki bir gün, öğleden sonra yapacağım koşu antrenmanından yaklaşık bir saat önce, canım sıkıldığı için neredeyse yarım litre suyu yavaş yavaş içene kadar. O günkü koşuda dayanıklılığımın inanılmaz arttığını fark ettim. Normalde 20. dakikada tükenirken, o gün 35 dakika boyunca tempomu koruyabildim. Bu beni araştırmaya itti.

🔍 Deneyimlerim ve Uyguladığım Yöntem

Artık antrenmanıma 1.5-2 saat kala, küçük yudumlarla toplamda yaklaşık 500 ml (bir küçük pet şişe) su içmeye özen gösteriyorum. Spora başlamadan hemen önce de son bir 150-200 ml alıyorum. Bunu yapmadığım günler ile yaptığım günler arasında ciddi bir fark olduğunu söyleyebilirim. Özellikle ağırlık antrenmanlarında, kaslarımın daha "dolgun" ve güçlü hissettiğini, set aralarındaki toparlanmanın daha hızlı olduğunu gözlemliyorum. Tabii bu tamamen kişisel bir gözlem.

⚠️ Dikkat Edilmesi Gereken İnce Çizgi

Burada önemli olan nokta, mideyi doldurmamak. Antrenmandan 5 dakika önce yarım litre suyu dikmek, bence performanstan çok mide kramplarına davetiye çıkarır. Benim öğrendiğim, suyu zaman yayarak içmek. Ayrıca, eğer 1 saatten uzun sürecek bir antrenman yapacaksam, yanıma mataramı almayı da ihmal etmiyorum.

Sonuç olarak, bence bu kesinlikle psikolojik değil, fizyolojik ve gerçek bir etki. Vücudumuzun büyük kısmı sudan oluşuyor ve kasların çalışması, eklemlerin kayganlığı, vücut ısısının düzenlenmesi için su şart. Susuz kalmak, performansı düşüren en temel etkenlerden biri bana göre.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Spordan önce su içme alışkanlığınız var mı? Siz de performansınızda benzer bir artış gözlemlediniz mi? Yoksa "Bana bir etkisi olmuyor" diyenler var mı aramızda?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri