Bu üretim miktarı, 2023 yılının aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 2,4 oranında bir artışa işaret ediyor. Ancak üretim, bir önceki aya yani Aralık 2023'e kıyasla yüzde 6 oranında gerileme kaydetti.
Tavuk yumurtası üretiminde ise hem aylık hem de yıllık bazda dikkat çekici artışlar yaşandı. Ocak ayında yumurta üretimi, bir önceki aya göre yüzde 2,2, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 15,1 oranında yükseliş gösterdi.
Bu kapsamda, söz konusu dönemde Türkiye genelinde toplam 1 milyar 902 milyon 299 bin adet tavuk yumurtası üretildiği açıklandı. Üretimdeki bu belirgin yükseliş, sektördeki canlılığın önemli bir göstergesi olarak öne çıkıyor.
Kesilen tavuk sayısı da geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında artış eğiliminde. TÜİK verileri, kesilen tavuk sayısının yıllık bazda yüzde 3 artarak 127 milyon 444 bin adete ulaştığını ortaya koydu.
Kümes hayvancılığı sektöründe hem üretim hem de kesim verilerinde kaydedilen bu artışlar, iç piyasadaki arzın güçlenerek sürdüğünün bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Sektörün temel kalemlerindeki bu performans, pazar dinamikleri açısından dikkatle takip ediliyor.
Sizce yılın geri kalanında tavuk eti ve yumurta üretimindeki bu artış eğilimi devam eder mi?