Tipler silindiri; bir kişinin, benzer kişilik özelliklerine sahip, aynı derecede uyumsuz veya sorunlu partnerleri tekrar tekrar hayatına çekmesi ve bu döngüde sıkışıp kalması durumunu anlatan psikolojik bir kavramdır.
Kaderin Tekerrürü mü, Bilinçaltının Seçimi mi?
Bu silindir, bir kara sevda çarkı gibi döner. Kişi her seferinde farklı bir insanla başladığını sanır ama ilişki ilerledikçe aynı tartışmalar, aynı hayal kırıklıkları ve aynı terk ediliş duygusuyla karşılaşır. Sorun partnerler değil, çekim yasasının bilinçaltındaki bozuk kalıptır.
Silindiri Kıran Gizli Kodlar
Bu tekrarlayan döngü genellikle şu unsurlarla beslenir:
Makineyi Durdurmak İçin Kullanılacak Anahtar
Bu görünmez silindirden çıkmak, önce farkındalıkla başlar. "Ben neden hep aynı tip insanları çekiyorum?" sorusu, ilk ve en önemli adımdır. Sonrasında, geçmiş ilişkilerdeki ortak kırmızı çizgileri soğukkanlılıkla analiz etmek ve en önemlisi, kendine olan diyaloğu değiştirmek gerekir. Bazen bir terapistin rehberliği, bu döngüyü kırmak için gerekli dış bakışı sağlayabilir.
Bu silindir, bir kara sevda çarkı gibi döner. Kişi her seferinde farklı bir insanla başladığını sanır ama ilişki ilerledikçe aynı tartışmalar, aynı hayal kırıklıkları ve aynı terk ediliş duygusuyla karşılaşır. Sorun partnerler değil, çekim yasasının bilinçaltındaki bozuk kalıptır.
Bu tekrarlayan döngü genellikle şu unsurlarla beslenir:
- Çocuklukta öğrenilen, tanıdık gelen ilişki modelleri.
- Kendine duyulan saygı eksikliği ve "ben fazlasını hak etmiyorum" inancı.
- Bitmemiş, kapanmamış eski ilişkilerin psikolojik yükü.
- Değişim korkusu ve bilinmeyenden duyulan endişe.
Ali, her seferinde "farklı" bir kadın bulduğuna inanıyordu. Önce Aslı, sonra Deniz, ardından İrem... Hepsi başlarda çok ilgili ve sevgiliydi. Ama hepsi, zamanla onu eleştirmeye, plansız programsız bırakmaya ve sonunda "seni hak etmiyorum" diyerek gitmeye başladı. Ali, her ayrılıkta kaderine küfrediyordu. Oysa çektiği acı, "Tipler silindiri"nin ta kendisiydi; hepsi aynı duygusal mesafeden korkan, aynı tip insanlardı. Ali'nin asıl kaçması gereken, bu tanıdık acının kendisiydi.
Bu görünmez silindirden çıkmak, önce farkındalıkla başlar. "Ben neden hep aynı tip insanları çekiyorum?" sorusu, ilk ve en önemli adımdır. Sonrasında, geçmiş ilişkilerdeki ortak kırmızı çizgileri soğukkanlılıkla analiz etmek ve en önemlisi, kendine olan diyaloğu değiştirmek gerekir. Bazen bir terapistin rehberliği, bu döngüyü kırmak için gerekli dış bakışı sağlayabilir.