Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Unreal'de Paket Sonrası Ekran Kartına Özel Rendering Bug'ları ve Çıldırtan Takip Süreci

codrix

Üye
🎮 Paketledim, Dağıttım, Her Şey Harika... Sandım!

Dostlar, şaka gibi ama Unreal'de aylarca üzerinde çalıştığım projeyi nihayet paketleyip birkaç testçiye attığımda, dünyam başıma yıkıldı. Benim ekran kartımda (RTX 4070) pürüzsüz akan oyun, bir arkadaşımın AMD RX 6700 XT'sinde gölgeler yerlerde sürünüyor, diğerinin eski GTX 1060'ında ise bazı texture'lar tamamen siyah! Kafayı yiyecektim, çünkü editor'de ve kendi makinemde bu sorunların HİÇBİRİ yoktu.

🔍 Bug Nerede, Kimde, Nasıl? - Kaosun Anatomisi

İlk refleks, tabii ki "sende driver güncelle" demek oldu. Ama sorun bu kadar basit değildi. Her kullanıcının sistem konfigürasyonu (driver sürümü, işletim sistemi build'i, hatta monitör) farklıydı. Sorunu tekrarlamak için elinde o donanım yoksa, debug etmek imkansız gibiydi. StackOverflow'da bile doğrudan çözüm bulamadım. Yapmam gereken, sistematik bir toplama ve analiz süreci kurmaktı.

İlk adım, oyuna basit bir diagnostic tool'u gömerek build'i özelleştirmek oldu. Oyun açılırken grafik kartı modeli, driver sürümü gibi temel bilgileri bir log dosyasına yazdıracak küçük bir Blueprint ve C++ karışımı kod parçası ekledim.

C++:
// Oyun Başlangıcında Çalışacak Küçük Bir Tanı Fonksiyonu
FString GPUInfo = FString::Printf(TEXT("GPU: %s, Driver: %s"), GRHIAdapterName, GRHIAdapterUserDriverVersion);
// Bu bilgiyi hem log'a hem de saklanacak bir dosyaya yazdır.

🛠️ Çözüm (Geçici de olsa): Remote Log Toplama ve Kullanıcı Feedback Loop'u

Sonra, kullanıcılardan bu log dosyasını ve ekran görüntüsünü/videosunu otomatik olarak bana iletebilecekleri basit bir sistem kurdum. Unreal'in Online Subsystem ve basit bir HTTP isteği ile (third-party bir servise bağlanmadan) kendi sunucuma anonim crash report'ları göndermeyi başardım. Kullanıcı sadece "Hata Raporu Gönder" butonuna basacak, arka planda log ve ekran görüntüsü paketlenip gelecekti.

Asıl mücadele, gelen bu dağınık datayı anlamlandırmaktı. AMD kartlarda genellikle belirli bir Shader Model ile ilgili sorunlar, NVIDIA'nın eski sürüm driver'larında ise Vulkan API'sinde tutarsızlıklar öne çıktı. Her bir donanım/driver kombinasyonu için ayrı bir "test senaryosu" zihnimde oluşmaya başladı.

💡 Öğrendiğim Acı Dersler

1. Editor != Paketlenmiş Build. Editor'de DirectX 12 kullanıyor olabilirsiniz ama paketlenmiş build Vulkan'a fallback yapıyor olabilir. Proje ayarlarınızı iki kere kontrol edin.
2. Shader Derleme, özellikle farklı GPU'larda en büyük düşman. Paketleme ayarlarında "Shader Derlemeyi Zorla" (Force Shader Compilation) gibi seçenekleri açmak boyutu artırsa da sorunu azaltabiliyor.
3. En önemlisi: Erken ve çeşitli donanımda test şart! Mümkünse projenin en başından farklı marka ve nesil GPU'ları hedef kitlenize ekleyin.

Sonuç olarak, bu süreç beni hem daha iyi bir debugger yaptı hem de "herkes benim makinem gibi çalışır" safsatasından kurtardı. Siz de böyle paket sonrası çıldırtan, donanıma özgü bug'lar yaşadınız mı? Unreal'de bu tür sorunları takip etmek için kullandığınız daha pratik yöntemler var mı? Anlatın da hepimiz öğrenelim!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri