Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Aralıklı Oruçta Akşam Yemeği Sonrası Ağırlık Çökmesi - Sizde de Oluyor mu?

✖ Kapat
Duyuru
✖ Kapat
Duyuru

Fidayda

Üye
Merhaba arkadaşlar! Yaklaşık iki aydır 16:8 aralıklı orucu deniyorum ve genel olarak kendimi çok iyi hissediyorum. Ancak son zamanlarda, özellikle iki büyük öğünü sıkıştırdığım günlerde, akşam yemeğinden hemen sonra üzerime bir ağırlık, bir rehavet çöküyor. Sanki tüm enerjim çekilmiş gibi oluyor ve kanepeden kalkmak istemiyorum. Sizde de böyle bir durum oluyor mu, yoksa ben mi bir şeyi yanlış yapıyorum acaba?

🔍 İki Öğünde Neler Yiyorum?

Benim rutinim genelde şöyle: Öğlen 1'de orucumu açıyorum. İlk öğünümde genellikle bol protein (tavuk/balık), kompleks karbonhidrat (bulgur/karabuğday) ve bol yeşillik oluyor. Akşam 7-8 gibi de ikinci ve son öğünümü yiyorum. Bu öğün de benzer şekilde dengeli olmaya çalışıyorum ama bazen porsiyonlar biraz fazla kaçabiliyor. Sanırım tüm günün açlığını, özellikle akşam öğününde telafi etmeye çalışmak gibi bir hata yapıyorum.

⚠️ Ağırlık Hissinin Sebepleri Üzerine Düşüncelerim

Kendi araştırmalarıma ve vücudumu dinlemeye göre, bu hissin birkaç olası sebebi olabilir:
1. Çok Hızlı ve Fazla Yemek: Açlık süresi uzun olunca, akşam yemeğini çok hızlı ve normalden daha fazla yiyebiliyorum. Mide bir anda dolunca, vücut tüm enerjisini sindirime yönlendiriyor ve bu da ağırlık hissine yol açıyor.
2. Karbonhidrat Yüklenmesi: Özellikle akşam öğününde pilav, makarna gibi glisemik indeksi yüksek karbonhidratları fazla tükettiğimde bu his daha da şiddetleniyor.
3. Vücudun Ritmine Ters Düşme: Bazı kaynaklarda akşam saatlerinde metabolizmanın yavaşlamaya başladığını okumuştum. Büyük bir öğünü tam da bu saate sıkıştırmak, vücudu zorluyor olabilir.

🌿 Deneyip İşe Yarayan Birkaç Küçük Tüyo

Bu durumu hafifletmek için son birkaç gündür şunları deniyorum ve gözle görülür bir fark hissettim:
- Akşam yemeğine çorba veya büyük bir salata ile başlıyorum. Bu, ana yemeğe geçmeden midemi bir nebze doldurup hızlı yemeyi engelliyor.
- Ana yemeğin porsiyonunu bilinçli olarak küçülttüm. "Doymam lazım" hissinden çok, "vücudumun ihtiyacı kadar" yemeye odaklanıyorum.
- Yemekten hemen sonra oturmak yerine, 10-15 dakikalık hafif bir ev içi yürüyüş (bulaşıkları kaldırmak, çamaşır asmak gibi) yapıyorum. Bu inanılmaz rahatlatıyor.
- Akşam öğünündeki karbonhidratı mümkün olduğunca sebzeler ve bakliyatlar gibi kompleks kaynaklardan almaya çalışıyorum.

Sonuç olarak, aralıklı orucun bana uygun olduğunu düşünüyorum ama onu uygulama şeklimi biraz daha ince ayar yapmam gerekiyor. Her vücut farklı, belki de benim vücudum akşam büyük bir öğünü kaldırmakta zorlanıyor.

Sizin de böyle bir tecrübeniz oldu mu? Akşam yemeği sonrası bu rehavet halini nasıl aşıyorsunuz? İki öğün arasında dengeli beslenmek için önerileriniz var mı?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri